Michelinrestaurant verandert in vreetschuur

Foto:

Topkok Ron Blaauw is het culinaire topwereldje helemaal zat. Hij hangt zijn Michelinsterren aan de wilgen en begint een bar in Amsterdam. “We zijn veel te ver doorgeschoten. We maken elkaar gek.”

Topkok Ron Blaauw is het culinaire topwereldje helemaal zat. Hij hangt zijn Michelinsterren aan de wilgen en begint een bar in Amsterdam. “We zijn veel te ver doorgeschoten. We maken elkaar gek.”

Sterrenrestaurants doen elkaar veel te veel na, vindt Blaauw. “Ik heb er 25 jaar lang aan meegewerkt maar wil me daaraan niet langer committeren. Eten op topniveau gaat niet per se samen met vijf of zes amuses, vier soorten brood, zeven gangen en een friandisetrolley,” zegt de gastronoom woensdag tegen MissetHoreca.nl

Blaauw wil een totaal andere beleving voor zijn nieuwe project aan de Sophialaan, dat hij de Ron Gastrobar noemt. Hij koopt per 1 april het restaurant waarin hij tot nu toe al werkte en dat twee sterren bezit. “De naamsverandering laat zien dat ik een andere koers ga varen,” zegt Blaauw.

Hij haalde het idee in zijn hoofd door reizen in het buitenland. Zo is Blaauw fan van Geist in Kopenhagen, Dabbous in Londen en Matbaren in Stockholm.

Vanaf nu voert ‘betaalbare kwaliteit’ de boventoon. De kwaliteit blijft wel zo hoog als voorheen, benadrukt Blaauw. Dat wil hij realiseren met een kaart van 25 gerechten van 15 euro per stuk die hij met vier of vijf handelingen in elkaar draait. Razendsnel dus.

Blaauw wil ook geen dure wijn meer verkopen. De meeste toprestaurants vermenigvuldigen hun inkoopprijs met een standaardfactor van minstens 3,5. “Ik vind dat niet meer van deze tijd. Ik ga werken met de inkoopprijs plus een vast bedrag.”