Máxima: mode-koningin met een uitpuilende garderobe

Foto: Instagram queenMaxima

Er zijn niet veel koninkrijken die kunnen bogen op een fashionista in hun gelederen. Met koningin Máxima heeft ons koningshuis een zeer gepassioneerde in huis. Iemand met lef en een eigen wil. Want Máxima draagt even graag mode van Zara als van Valentino. We kunnen wat haar kleding betreft weer niet wachten tot het Koningsdag is.

Máxima en de blauwe jurk

Voor de ware mode-connaisseur, de fanatieke fashion watcher, is het al jaren overduidelijk: de koningin der Nederlanden is een geestverwant, een gelijkgestemde. Máxima is een totale fashionista en uitgegroeid tot een stijl-icoon. Dat blijkt niet alleen uit haar grote belangstelling voor en aanwezigheid bij mode-evenementen maar ook uit de persoonlijke relaties die ze onderhoudt met mode-ontwerpers als Jan Taminiau (van de blauwe jurk bij de inhuldiging), Mattijs van Bergen en vooral de voor haar vertrouwde Belgische couturier Edouard Vermeulen van het modehuis Natan.

inhuldiging_taminiau_blauw1
Jan Taminiau’s beroemde blauwe jurk voor de inhuldiging van het koningspaar.  Foto: Instagram maximaqueen

Geheim van Eikenhorst

Het blijft het geheim van Villa Eikenhorst of Máxima haar kleding zelf kiest of dat zij een team van personal shoppers in dienst heeft dat haar bijstaat in haar keuzes van koninklijke kleding. Wat in elk geval opvalt, is dat Máxima alles durft. Andere koninginnen en prinsessen springen hoogstens uit de band met een buitenformaat hoed, maar Máxima vertoont zich sans gêne in een jumpsuit, in een jurk met panterprint, een volledige metallic outfit of een jurk met decolleté. Ze kent geen enkele schroom waar het mode betreft.

Jumpsuit Etro International Fim Festival
Maxima in een jumpsuit van Etro op het International Film Festival januari dit jaar. Foto: Instagram maximaqueen
Jaoan 2014
Máxima in zilverkleurige jurk bij het staatsbezoek aan Japan. Foto: Instagram maximaqueen
SIS Soijkers en Soijkers
Máxima in een jurk van SiS, het ready-to-wear label van Spijkers & Spijkers. Foto: instagram maximaqueen
tom ford staats bezoek frankrijk maart 2016
Jurk van Tom Ford bij het staatsbezoek aan Frankrijk jongstleden maart. foto: Instagram maximaqueen

Felle kleuren

Ook felle kleuren schrikken haar niet af.  Wat opvalt is dat er door haar of haar team zeer goed wordt nagedacht of de kleding bij de gelegenheid past. Zo droeg ze begin dit jaar een stemmige zwarte jurk naar de Keukenhof zodat de kleuren van de tulpen goed uit zouden komen. Op staatsbezoek in Denemarken droeg ze een jurk van de Nederlandse maar van origine Deense couturier Claes Iversen en bij een bezoek aan de Antillen droeg ze vrolijke luchtige mode met zonnige prints.

Geel aprik2015 bonaire-17 om 05.22.41
Een gele jurk bij een bezoek aan Bonaire in 2015. Foto: instagram maximaqueen
Turkoise
Turkoise met zilveren outfit bij het staatsbezoek aan Singapore. Foto: instagram maximaqueen
Bangladesh beelding 2016-04-17 om 11.16.07
Maxima draagt Michael Kors in Bangladesh waar ze in 2015 is voor de VN. foto: instagram maximaqueen
Maxima keukenhof
Máxima bezoekt jongstleden januari de Keukenhof in een japon van Natan. Foto: Instagram maximaqueen
Denemarken Ivrsen
Máxima draagt Claes Iversen in Denemarken Foto: Instagram maximaqueen

Eervolle plek

Bij al deze mode-keuzes worden twee dingen duidelijk: Maxima’s kledingkast puilt uit en ze is een meesteres in recycling. Haar favoriete kleding komt zeer regelmatig in allerlei nieuwe combinaties terug. ‘Shopping from your closet’ heet dat in mode-jargon. Ze heeft er kaas van gegeten. Niet voor niets kreeg Máxima in 2014 een eervolle plek op de International Best Dressed List van Vanity Fair. In kleur, in dessin, in gratie, in souplesse, in durf, ja echt in alles is Máxima een mode-koningin.

koningsdag concert dordrecht Poed de poule jurk Michael Kors 14 04 2015 om 00.23.51
Pied de poule jurk van Michael Kors, gedragen bij het Koningsconcert in Dordrecht. foto: Instagram maximaqueen

Favo ontwerpers

Koningin Máxima heeft een aantal  favoriete mode-ontwerpers. Sommigen, zoals Edouard Vermeulen, Fabienne Delvigne en Valentino zijn ook hofleverancier van menig ander koningshuis.

Benito Fernandez
Een Argentijnse designer waar Maxima vaak strapless jurken van draagt, vooral bij feestelijke gebeurtenissen.

fernandez elding 2016-04-17 om 12.04.31
Máxima in Benito Fernandez foto: Instagram maximaqueen


Graciela Naum
Met de kleding van deze couturier groeide Máxima praktisch op, want haar moeder droeg deze mode al erg graag. Nog altijd is Naum populair bij de koningin, al is haar voorkeur ietwat verschoven naar andere mode-ontwerpers. Maar wanneer ze in Argentinië is, zoekt ze de couturier altijd op in haar atelier.

Noorwegen Naum eelding 2016-04-17 om 12.25.02
Maxima en Willem-Alexander in 2005 bij het huwelijk van het Noorse koninklijk paar. De outfit is van Graciela Naum. Foto: Instagram maximaqueen


Natan
De ontwerpen van modehuis Natan dat wordt geleid door de Belgische couturier Edouard Vermeulen zijn zwaar favoriet bij Máxima. Bij zo’n zeventig á tachtig procent van de gelegenheden die zij bezoekt, draagt zij een outfit van dit modehuis. Het is kleding die draagbaar is en toch zeer karakteristiek. De losse onderdelen (tops, broeken en rokken) zijn vaak goed te combineren maar ook de Natan-jurken zitten makkelijk en hebben een classy chique uitstraling.

Leer
Máxima in een leren jurkje van Natan Foto: Instagram maximaqueen
Duitsland 13 4 2016
Maxima in een roze, zijden jurk van Natan op 13 april jl. bij het staatsbezoek in Duitsland Foto: Instagram maximaqueen
Natan 2015 voedselconferentie afrika elding 2016-04-17 om 11.30.49
Máxima in een jurk van Natan op de conferentie voor voedselvoorziening van Afrika in 2015. Foto: Instagram maximaqueen

Fabienne Delvigne
Maxima heeft, evenals vele gekroonde hoofden in Europa, een uitgesproken voorkeur voor hoofddeksels van de Belgische Fabienne Delvigne. Vaak draagt ze ze in combinatie met de ontwerpen van Natan.

Jurk Natan oorbeeln cartier 16 oktober 2013.37
Jurk van Natan, hoed van Fabienne Delvigne, oorbellen van Cartier, broche onbekend Foto: Instagram maximaqueen
Hoed van Fabienne Delvigne jurk van Natan julianaziekenhuis 12 6 2015
Jurk van Natan, hoed van Fabienne Delvigne Foto: Instagram maximaqueen

Valentino
Naar feestelijke gelegenheden en officiële bijeenkomsten maar ook naar activiteiten overdag draagt Máxima vaak mode van de Italiaanse ontwerper Valentino Garavani. Deze jurken combineert Máxima graag met een hoed, omslagdoek en sleehakken.

Valentino2
Máxima in Valentino Foto: Instagram maximaqueen

Jan Taminiau
Máxima draagt ook graag kleding van Nederlandse bodem. Regelmatig is Máxima te zien in de jurken van Jan Taminiau. Deze jurken worden dan speciaal voor haar ontworpen, inclusief bijpassende accessoires. Beroemd is uiteraard de blauwe jurk van de inhuldiging. Maar Taminiau ontwierp ook al enkele japonnen die de koningin droeg op Prinsjesdag.

postpakje
Máxima met het beroemde postzakjasje van Jan Taminiau Foto: Instagram maximaqueen
xarl philip zweden marriagge 13 6 2015 22.14.07
Geborduurde jurk van Jan Taminiau, tijdens het huwelijk van het Zweedse koningspaar. Foto: Instagram maximaqueen

MATTIJS
Een andere Nederlandse couturier die Máxima van tijd tot tijd droeg is Mattijs van Bergen, bijvoorbeeld naar staatsbezoeken zoals Japan en China. Helaas ging MATTIJS in 2015 failliet maar onlangs maakte de couturier een comeback met enkele prachtige stukken.

china 4-17 om 10.37.47
Tijdens het staatsbezoek aan China draagt Máxima een jurk van MATTIJS. foto: Instagram maximaqueen

Claes Iversen
Iversen is een van oorsprong Deense couturier die in Nederland woonachtig is. Máxima draagt vooral veel mantels van de ontwerper, maar ook jurken. Een van de mantels zorgde 14 april jongstleden voor ophef in de Duitse media omdat het hakenkruizen zou bevatten. Dit moesten echter bouten en schroeven voorstellen. Maxima droeg de mantel al eerder naar een koninklijk huwelijk in Denemarken.

COPENHAGEN, DENMARK - MARCH 17: Queen Maxima of the Netherlands, arrives at Copenhagen Airport at the start of a Dutch State visit to Denmark on March 17, 2015 in Copenhagen, Denmark. (Photo by Julian Parker/UK Press via Getty Images)
Máxima in de gewraakte Claes Iversen-mantel tijdens het koninklijk huwelijk in Denemarken maart 2015. Foto: Instagram maximaqueen

Zara
Onze koningin draagt niet alleen haute couture. Tijdens Koningsdag 2015 droeg Máxima een cape van de Spaanse modeketen Zara. De cape kwam uit de wintercollectie van 2011 en kostte 99,95 euro. Het is niet de eerste keer dat Máxima te zien was in een kledingstuk van Zara. Ze is ook gespot in jurkjes en tuniekjes van het merk.

Cape Zara jurk Natan hoed Fabienne Delvigne
Koningsdag 2015. De cape is van Zara, de jurk van Natan en de hoed van Fabienne Delvigne Foto: Instagram maximaqueen

Mango
Maxima weet haar kleding goed te combineren. Naast Zara is ze ook wel eens te bewonderen in jurken van de Catalaanse winkelketen Mango.

myanmar
Op bezoek in Myanmar in Dolce & Gabbana van Mango. Foto: Instagram maximaqueen

 

Lees ook: