Nieuw keurmerk Senior-OK moedigt organisaties positief aan

Foto: Pixabay - publiek domein

We worden steeds grijzer en ouder. Het aantal 60-plussers in Nederland ligt momenteel op ruim 3,5 miljoen en naar verwachting zijn dit er volgens het CBS in 2040 4,7 miljoen, waaronder 2 miljoen 80-plussers. Hoe gaan wij hier als maatschappij op een duurzame manier mee om? Stichting Keurmerk Senioren Belangen springt voor deze groep in de bres met de invoering van het keurmerk Senior-OK.

De stichting, die dit jaar is opgericht, streeft ernaar de doelgroep senioren zo optimaal mogelijk te ondersteunen op het gebied van dienstverlening in en rondom hun leefomgeving. Dat dit nodig is, blijkt uit het feit dat steeds meer senioren door bedrijven worden opgelicht of op een oneerlijke manier worden behandeld. Ook al staan veel senioren nog vol in het leven, ze zijn een kwetsbare groep die om aandacht vraagt. Met het toenemen van de leeftijd worden ouderen namelijk steeds afhankelijker van anderen. En die anderen, dat zijn onder andere bedrijven en organisaties, die de stichting op een positieve wijze wil aanmoedigen senioren het respect te geven dat ze verdienen.

Ouderen het respect geven dat ze verdienen

Het keurmerk Senior-OK, dat bedrijven en organisaties beoordeelt op onder meer service, betrouwbaarheid en eerlijkheid, gaat ervoor zorgen dat ouderen op een waardevolle en zelfstandige manier kunnen leven. Het doel is om ouderen te beschermen, zodat ze zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven functioneren. Hierdoor blijven de zorgkosten beheersbaar, wat belangrijk is. Ook in 2017 zullen volgens Zorgpremie.net de zorgkosten verder oplopen, wat veel ouderen slapeloze nachten bezorgt. We worden ouder, maar hebben hierdoor meer met lichamelijke ongemakken, kwalen en ziekte te maken. Dit zorgt ervoor dat senioren kwetsbaarder zijn.

Peter Branbergen, voorzitter van de stichting, verwondert zich over de begeleiding en hulp die ouderen ondervinden en met name het gebrek aan extra service verbaast hem. De service is vaak gebrekkig, niet afgestemd op de persoon in kwestie en niet zelden is er sprake van oplichting. Senioren zijn vaker alleen en minder goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Bedrijven die snel geld willen verdienen, weten hoe ze hiervan gebruik kunnen maken.

Het keurmerk garandeert een minimum prestatieniveau en dit is hard nodig. Het geeft hiermee niet alleen een positieve aanmoediging aan bedrijven en organisaties, maar zorgt voor bewustwording in hoe we met elkaar mogen omgaan. Er komt straks een online register waarin bedrijven te vinden zijn die het keurmerk dragen. Dit is niet alleen handig voor senioren, maar zegt ook in het algemeen iets over een bedrijf. Het laat immers zien dat de service die ze leveren respectvol en eerlijk is, iets wat iedereen graag wilt, ongeacht je leeftijd.