De 5 politieke momenten waar we in 2016 niet omheen konden

Foto: ANP

Elk jaar kent zijn eigen unieke politieke momenten, zo ook 2016. Wat was er dit jaar het meest opvallend, anders dan anders en kreeg veel aandacht bij publiek en media? Wij hebben de vijf meest opvallende politieke momenten van het afgelopen jaar op een rijtje gezet.

Politicus van het jaar mét een proces aan zijn broek

PVV-leider Geert Wilders, inmiddels uitgeroepen tot politicus van het jaar, moest zich voor de rechter verantwoorden vanwege zijn veelbesproken en omstreden ‘minder Marokkanen’-uitspraak, die hij in 2014 deed. Nu is Wilders geen persoon die op zijn mondje is gevallen, maar deze uitspraak resulteerde in een gerechtelijk proces, waarin hij schuldig is bevonden. Hij komt weg met een geldboete. Hem kennende blijft hij onverminderd doorgaan met uitspraken doen die menig reactie teweeg brengt.

Britten nemen afscheid van hun Europese familie

Het ongeloof is enorm als eind juni blijkt dat de Britten de Europese Unie (EU) willen verlaten. Een unieke gebeurtenis, want het is het eerste land dat sinds de oprichting de EU verlaat. Ook in Nederland zit de schrik over het Britse besluit er goed in. En pal na het referendum in juni wilde maar liefst 33 procent van de Nederlanders vóór een ‘Nexit’ stemmen. Uit nieuw onderzoek van TNS Nipo blijkt echter dat de steun voor ‘Nexit’ sinds ‘Brexit’ is afgebrokkeld. Nog maar 25 procent van de kiezers zullen vóór een eventueel Nederlands vertrek uit de EU kiezen. Voorlopig blijven we dus nog gewoon bij de familie horen.

Sylvana Simons zet de politiek op zijn kop

DENK is een van de vele nieuwe politieke partijen die ons land rijk is en die met de komst van Sylvana Simons afgelopen mei meteen op de kaart werd gezet. Ze was niet alleen de eerste vrouw op de lijst, maar ook een vrouw die veel publiciteit genereerde. Met haar scherpe tong en haar uitgesproken mening over racisme en discriminatie kreeg ze meteen een bak kritiek over zich heen, en zelfs bedreigingen. Vorige week heeft ze haar vertrek aangekondigd en gezegd haar eigen partij ‘Artikel 1’ te beginnen. Over Simons zijn we voorlopig nog niet uitgesproken.

Donald Trump is nieuwe bewoner van het Witte Huis

Nog nooit in de geschiedenis hebben de presidentsverkiezingen van de Verenigde Staten voor zoveel ophef én verdeeldheid gezorgd als dit jaar, ook in Nederland. ls twee ware rivalen hebben Trump en Clinton gevochten om een plek in het Witte Huis. Trump heeft gewonnen, maar de manier waarop heeft voor veel commotie gezorgd. Ook in Nederland was het het gesprek van de dag. Trumps overwinning heeft invloed op onze economie, defensie en kan spanningen gaan veroorzaken binnen de NAVO. Maar de tijd zal het leren wat de exacte impact zal zijn op zijn eigen land, maar ook op Nederland.

Diederik Samsom is van zijn PvdA-troon verdreven

Diederik Samsom heeft het politieke veld geruimd voor zijn collega Lodewijk Asscher, die onlangs is verkozen tot nieuwe lijsttrekker van de PvdA. Samsom is na jarenlange trouwe dienst weggestemd door zijn leden. Aan Lodewijk Asscher de taak om de partij in aanloop naar de verkiezingen in maart weer vol op de politieke kaart te zetten. Samsom weet nog niet wat hij nu gaat doen, maar we zullen vast nog van hem horen.