Neushoorn geboren in Blijdorp: kraamvisite al mogelijk

Foto: Diergaardeblijdorp/Rob Doolaard

Een Indische neushoorn is dinsdagnacht in Blijdorp geboren. Moeder Namaste en jong, waarvan het geslacht nog niet bekend is, maken het goed. De neushoornbaby is al voor publiek te zien in het dikhuidenverblijf Taman Indah. Bezoekers kunnen op kraamvisite komen, op voorwaarde dat alles goed blijft gaan.

De verzorgers hadden dinsdagavond al in de gaten dat de bevalling aanstaande was. Namaste was erg onrustig en ze wilde niet eten. Ze werd op de voet gevolgd via webcams. De verzorgers waren niet bij de geboorte. Dat is ook niet nodig, omdat Namaste het op eigen kracht doet en beter in alle rust kan bevallen. Ze is een ervaren moeder die eerder zes gezonde jongen ter wereld bracht: vier zonen en twee dochters en nu dus weer een jong.De kleine kon binnen drie kwartier al op eigen benen staan en heeft ook al gedronken. Daarna maakte het kalf al een paar rondjes in het kraamverblijf: een pittig beestje dus. Vader Gujarat is al enige tijd geleden terug verhuisd naar Planckendael in België.

Volg de baby neushoorn via webcambeelden

Veel fans hebben dinsdagnacht vol spanning live mee kunnen kijken naar de bevalling via webcambeelden en de Blijdorp-appr. Nu het jong geboren is, kan de kleine ook live worden bewonderd vanuit de huiskamer. Sinds gisteravond zijn de webcambeelden alleen al via de site ruim 30.000 keer bekeken. De neushoornvlogs waarin de neushoornverzorgster afgelopen week de voorbereidingen filmde en uitlegde, zijn al bijna 120.000 keer bekeken.

Fotocredits: Diergaardeblijdorp/Rob Doolaard

Indische neushoorns komen alleen nog voor in enkele reservaten in Noord-India en Nepal. In hun natuurlijke leefgebied worden zij bedreigd door stroperij vanwege hun lucratieve hoorn. Gelukkig nemen hun aantallen de afgelopen jaren weer toe dankzij goede beschermingsmaatregelen. Blijdorp ondersteunt het natuurbehoudsproject Indian Rhino Vision 2020 (IRV 2020). IRV 2020 heeft tot doel om een wilde populatie van minimaal drieduizend Indische neushoorns in de regio Assam in India te behouden. Het project omvat onder meer anti-stropers maatregelen, het monitoren van aantallen en gedrag, eventuele herplaatsingen en educatie van de lokale bevolking.