Vierentwintig jongetjes bevrijd van vissersboten

Foto: CC0

Vierentwintig jongens zijn bevrijd van vissersboten op Ghana’s Lake Volta. Het Nederlandse hoofdkantoor van International Justice Mission (IJM), ’s werelds grootste organisatie in de strijd tegen slavernij, werkte samen met lokale autoriteiten om de jongens te redden. De jongste van de slachtoffers was zeven jaar jong. Zestien verdachten zijn gearresteerd.

“Wij zijn erg blij dat wij als IJM hebben kunnen assisteren bij de bevrijding van de jongens, die verschrikkelijk werden uitgebuit en mishandeld,” aldus Caroly Houmes, directeur van IJM in Nederland. “Er zitten nog steeds duizenden jongens gevangen op het meer. Wij zullen samen met de Ghanese overheid het geweld tegen deze jongens blijven bestrijden, totdat alle slachtoffers vrij zijn.”

Circa 50.000 kinderen werken in de Ghanese visindustrie, van wie tienduizenden op Lake Volta. IJM schat na uitgebreid onderzoek uit 2013 in dat bijna zestig procent van deze jongens slachtoffer is van mensenhandel. Meer dan de helft van hen is tien jaar of jonger. Zij worden vaak met bruut geweld gedwongen lange werkdagen te maken. Zij krijgen nauwelijks slaap en rust. De condities waarin zij leven zijn verschrikkelijk.

Onder meer het Nederlandse IJM stelde de jongens bij hun bevrijding gerust dat zij nu veilig en vrij waren. Toen de jongens zich dit realiseerden, begonnen zij te zingen en te klappen. De jongste van hen viel direct in slaap. De kinderen hebben direct medische zorg gekregen.

“Het was voor hen een nieuwe ervaring om te leven als kind, een gezonde maaltijd te krijgen, te kunnen slapen en lekker te voetballen,” aldus Houmes. IJM complimenteert de Ghanese politie voor hun ondersteuning bij de reddingsoperatie.