Vakantiewoningen Port Zélande hebben nieuwe eigenaren

Foto: Center Parcs Port Zélande

De laatste vakantiewoningen in Center Parcs Port Zélande zijn verkocht. De vorig jaar in maart aangekondigde verkoop van 564 cottages is dus voorspoedig verlopen. Franse assetmanager Atream neemt met een consortium, een vereniging van samenwerkende ondernemingen, waardoor schaalvoordelen kunnen worden gerealiseerd, de laatste cottages en de centrale voorzieningen over voor 78 miljoen euro. De totale opbrengst komt daarmee op meer dan 120 miljoen euro.

Het vastgoed op de Center Parcs vakantieparken was sinds de eeuwwisseling voornamelijk in handen van grote vastgoedbeleggers. In ruil hiervoor ontvingen zij rendementen van zeven procent per jaar. Deze kosten zaten verdere investeringen in de parken in de weg, aldus Center Parcs CEO Mark Wegmann. Daarom is er met een aantal beleggers afgesproken dat de vakantiewoningen verkocht zullen worden aan particulieren, waar een lager rendement aan zal worden uitgekeerd.

Een van deze grote vastgoedbeleggers is Klaas Hummel. Al het vastgoed in het Zeeuwse vakantiepark Port Zélande was ondergebracht in Port Zélande BV, vallend onder zijn vastgoedonderneming Lapidus Holding. Met de verkoop van de vakantiewoningen op het park komt er voldoende geld vrij om de woningen in het park te renoveren. Zo kunnen zij weer voldoen aan de eisen van de huidige markt.

Cottages

De 564 cottages werden verkocht voor gemiddeld 160.000 euro. Voor iedere verkochte vakantiewoning moet er tussen de 30.000 en 40.000 euro vrijkomen om de verkochte woning op te knappen. In ruil voor de aankoop kunnen de kopers rekenen op een jaarlijks rendement van vijf procent voor de eerste vijftien jaar. Die inkomsten zijn overigens niet geïndexeerd, zodat ze niet meestijgen met de inflatie.

Vanaf de aankondiging van de verkoop in maart 2015 werden iedere maand vakantiebungalows in Port Zélande verkocht aan particulieren. Nu de laatste cottages zijn verkocht, ligt het gemiddelde op meer dan tien per week, een unieke prestatie. Klaas Hummel is niet verbaasd over de goedlopende verkoop. Dankzij de unieke ligging en uitstekende voorzieningen is het volgens hem een van de meest attractieve vakantieparken van Nederland.

Een consortium onder leiding van Franse assetmanager Atream heeft nu overeenstemming bereikt met Klaas Hummel om de 330 nog niet verkochte vakantiewoningen en de centrale voorzieningen over te nemen, waarmee de verkoop van het vastgoed op het park compleet is. Het consortium onder leiding van Atream bestaat uit Franse verzekeringsmaatschappij Maif, de Franse bank Caisse-d’Eparne, de Belgische beursgenoteerde vastgoedmaatschappij Home Invest en een family office. De exploitatie en het beheer van het park blijft een verantwoordelijkheid van Center Parcs.