Het turbulente gastronomische leven van foodblogster Marleen Visser

Foto: Martika de Sanders

Marleen Visser is foodblogster, webdesigner, fotograaf en auteur van het pasverschenen lekkermakende boek Altijd ijs, boordevol zelfgemaakte ijsrecepten. Haar levensverhaal is doordesemd van de passie voor koken.

“Ik wilde vroeger als kind alle gerechten uitproberen die mijn vader at. Kinderen willen niets eten dat ze niet kennen, maar ik wilde juist experimenteren. Dus ik at volop garnalen en van mijn moeders zelfgemaakte pasta at ik standaard twee borden leeg. Ik heb de liefde voor eten duidelijk van mijn familie.” Aan het woord foodblogster-fotograaf-websitedesigner-auteur-model Marleen Visser (33).

IJsfanaat

Haar boek Altijd ijs kwam recent uit. Visser is al haar gehele leven ijsfanaat en heeft honderd recepten die in haar rijke receptenfantasie opborrelden in dit prachtig geïllustreerde boek opgenomen. Daarbij onder andere weinig voor de hand liggende smaakkeuzes als zoete-aardappelijs, mango sticky rice-magnum en mojito. Alle uitnodigende fotografie is bovendien ook van haar hand.

Altijd ijs 3531018
Foto: Marleen Visser
10.20_edible_flower
Eetbare bloemenijs Foto: Marleen Visser

Bourgondiër

Visser (34) heeft al een gastronomisch turbulent leven achter de rug. Haar ouders bezaten een restaurant en haar vader, volgens haar zeggen een typische Bourgondiër, vormt nog altijd een inspiratiebron. Ze was vanaf haar 14e jaar fotomodel en woonde en werkte na haar propedeuse Communicatie in wereldsteden als Hong Kong, Bangkok, Barcelona en Sydney waar ze zich meteen op de lokale keuken stortte. Vijf jaar reisde ze rond en na terugkomst en het afmaken van nog een studie leerde ze haar vriend Jurriaan kennen.

Terugslag

Visser: “Jurriaan was een fantastische kok. Ik was gewoon verwend, want hij kookte zo goed dat ik zelf niets meer deed. Ik bakte er zelf niets meer van en belde hem altijd op voor recepten. Hij vormt nog altijd mijn grootste inspiratiebron. Dat bellen kan niet meer want hij overleed in 2008. Dan kun je nooit meer iets vragen en je herinnert je opeens niets meer van welk recept dan ook. Na zijn overlijden zei zijn zus tegen mij: ‘ga nu met dat verdriet aan de slag want anders krijg je de terugslag over een paar jaar.’ Dus probeerde ik, maar toch niet genoeg want na drie jaar raakte ik in een depressie. Dat sluipt er in. Het is alsof je op een andere planeet woont.”

Marleen gitaar
Marleen Visser Foto: Martika de Sanders
zoete aardappels
Zoete aardappelijs Foto: Marleen Visser

Tijdtherapie

Ze besloot er zonder antidepressiva bovenop te komen, leuke dingen te doen, lekker te eten en tijdtherapie toe te passen vanuit de idee: tijd heelt alle wonden. “Op een dag zag ik op internet een quote: Do more of what makes you happy’. Nou, dat is koken, mijn grootste passie.” En dus begon ze twee jaar geleden met haar foodblog Share Love Not Secrets waarop ze eerst andermans en toen voorzichtig haar eigen recepten publiceerde.

9.22_raket
Foto: Marleen Visser
strawberry cheesecake ijs
Aardbei-cheescakeijs Foto: Marleen Visser

Pulprecepten

Nu heeft ze duizenden volgers op haar blog en tegen de tienduizend volgers op Instagram. Visser: “Mijn allereerste recepten waren pulprecepten, pulp die overblijft als je juice maakt. Daar kun je heerlijke dingen mee maken. Ik ben ook aan de slag gegaan als food-fotograaf en mijn bedrijfje ontwerpt websites, waarvan vele over eten, zoals bijvoorbeeld rootsamsterdam.nl of francescaskeuken.nl van mijn zus. Eigenlijk is alles op een wonderbaarlijke manier via mijn passie samengekomen.”

pulp
Cake van wortelpulp Foto: Marleen Visser

Altijd ijs is een uitgave van Carrera, ISBN 9789048831371

Nieuws.nl mag maar liefst drie exemplaren van Altijd ijs weggeven! Wat moet je hiervoor doen? Ga naar onze Facebookpagina, en laat ons in deze post weten wat je lievelingsijsje is! Meedoen kan tot en met dinsdag 28 juni 2016. Dan worden de drie winnaars van de schitterende ijsboeken gekozen.

kamille honing ijslollies
Kamille-honing ijslollies Foto: Marleen Visser
stoofpeertjes ijs
Stoofpeertjesijs Foto: Marleen Visser

Lees ook: