Handjevol noten per dag beschermt je tegen kanker en hart- en vaatziekten

Foto: Pixabay Publiek Domein

Wat onze gezondheid betreft is het volgens onderzoek door BMC Medicine een kwestie van de juiste noot kraken: mensen die 20 gram noten op een dag knagen hebben ruim 30 procent minder kans op hart- en vaatziekten dan mensen die geen noten eten. Ook hebben ze maar liefst 15 procent minder kans op kanker.

Voor het onderzoek werden er 29 studies met daarin informatie van 800.000 personen grondig geanalyseerd. Nóg meer bijkomende voordelen van het eten van een handvol noten per dag zijn ook de verminderde kans op vroegtijdig overlijden (22 procent minder), de helft minder kans op sterven aan luchtwegaandoeningen en een aanzienlijk verminderd risico, 40 procent, op diabetes type 2. Volgens het onderzoek is er nog geen duidelijk verschil te zien tussen welke soorten noten het beste bijdragen aan je gezondheid.

Voorkomen van gewichtstoename

Noten staan al enige tijd aanbevolen in de Schijf van Vijf. Waarom eigenlijk? Ze bevatten veel vezels, voedingsstoffen en antioxidanten, die samen voor de verminderde kans op de bovengenoemde ziektes zorgen. Daarnaast beschikken noten over een hoeveelheid gezonde vetten wat weer goed is tegen hartaandoeningen en bevatten ze veel eiwit, dat extra gewichtstoename voorkomt. Kortom: noten zijn knapperige en ook nog eens lekkere wondercapsules!