Gezond recept van de dag: club sandwich met zelfgemaakte mayonaise

Foto: Kim Stern

Het nieuwe jaar is net afgetrapt; het moment dat velen goede voornemens hebben. Op het lijstje met wensen prijkt vaak: gezond eten. Om dit voornemen dit jaar wél vol te houden, helpen we jou op weg door tijdens de themaweek Gezond iedere dag een gezond én lekker recept te delen. Deze keer staat een club sandwich op het menu.

Ingrediënten (voor 1 club sandwich):

  • 3 boterhammen (toegegeven: brood is niet het meest gezonde product uit de supermarkt, maar wel ontzettend lekker. Om toch gezond te doen, kun je kiezen voor zuurdesembrood; hiervoor wordt brooddeeg gebruikt zonder toevoeging van bakkersgist)
  • Gerookte kipfilet
  • 1 tomaat
  • (boter)sla
  • Wat peper om de club sandwich op smaak te brengen

Ingrediënten voor de zelfgemaakte mayonaise:

  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 1/2 theelepel mosterd
  • 120 milliliter extra vierge olijfolie
  • 1 Citroen
  • Keltisch zout en zwarte peper

Bereiding:

  • Haal de slablaadjes van de krop af, was deze goed en maak ze droog met een schone theedoek of een slacentrifuge.
  • Was vervolgens de tomaat en snijd deze in plakjes.
  • Daarna is het de beurt aan de kipfilet. Snijd deze in dunne plakjes.
  • Doe voor je zelfgemaakte mayonaise een eierdooier en mosterd in de blender. Mix het geheel op een lage stand. Giet er vervolgens langzaam 100 milliliter olijfolie bij. Als de mayonaise dan nog te waterig is, kun je wat extra olijfolie toevoegen. Breng het geheel op smaak met een scheut citroensap en wat peper en zout. Roer alles nog even goed door en klaar is je zelfgemaakte mayonaise!
  • Rooster de boterhammen en laat deze afkoelen, anders worden deze zacht als je ze belegd met de eerder genoemde producten.
  • Besmeer het brood met een dunne laag mayonaise en beleg deze vervolgens met sla, tomaat en kipfilet. Leg hier een boterham bovenop (als je het lekker vindt, kun je op de onderkant hiervan ook nog wat mayonaise smeren) en herhaal deze stappen, zodat je twee lagen op elkaar hebt.
  • Wil je het broodje mooi presenteren? Duw de sandwich dan wat aan en snijd deze vervolgens voorzichtig diagonaal door, zodat je twee gelijke driehoekjes hebt.