Houd je van pittig eten? Dan leef je langer

Foto: Public Domain Pictures

Wat extra sambal, chili of tabasco toevoegen aan je avondmaal is absoluut geen zonde: uit een grootschalig Chinees onderzoek is gebleken dat het eten van pittig gekruid voedsel je langer in leven kan houden. Doen dus!

Bij het onderzoek waren bijna 500.000 mensen uit China betrokken, die ruim zeven jaar op de voet werden gevolgd. Degenen die beweerden één of twee keer per week pittig te eten, hadden volgens de onderzoekers tien procent minder kans op vroegtijdig overlijden dan de deelnemers die dit niet deden.

Ontstekingsremmend

David Hoskin, professor aan de faculteit Geneeskunde aan de Dalhousie University in Halifax, houdt zich bezig met het ontwikkelen van natuurlijke medicijnen, onder andere tegen kanker. “Mijn advies zou zijn: je bent wat je eet. Houd altijd je voedingspatroon in balans en als je pittig gekruid eten lekker vindt, voeg dit dan ook zeker toe aan je eten. Niet als je hier dus echt niet tegen kan.”

De belangrijkste vraag luidt nu natuurlijk: hoe verlengen die pittige kruiden ons leven? Van een specifiek molecuul, genaamd capsaïcine, is aangetoond dat het een ontstekingsremmende werking op ons lichaam heeft. Ook was het verschil tussen de groep deelnemers die wél pittig at en de groep die dit niet deed nog duidelijker te zien onder de mensen die geen alcohol dronken. Misschien moeten we dus wat vaker onze mond in brand zetten.