Prijs van kopje koffie stijgt door dreigend tekort aan bonen

Foto: Pixabay Publiek Domein

Koffie is voor de meeste Nederlanders een noodzakelijke basisbehoefte, voornamelijk in de vroege ochtend. Voor al deze liefhebbers is er minder goed nieuws: de prijs van koffie gaat omhoog.

In Brazilië, het grootste koffieproducerende land ter wereld, is er vorig jaar veel te weinig regen gevallen. Deze droogte is al bijna drie jaar gaande en is zelfs zo erg geworden, dat de overheid een limiet heeft gesteld aan de hoeveelheid water uit rivieren die gebruikt mag worden voor de irrigatie.

Dieptepunt

De oogst van dit seizoen valt niet meer te redden. In november 2016 daalde de oogst van robustabonen, die worden gebruikt voor koffie en espresso, met maar liefst twintig à dertig procent. Wat betekent dat? Bonen worden schaars, dus de prijs van je kopje koffie neemt toe. De Rabobank voorspelt dat er in de jaren 2017 en 2018 een fors tekort aan koffiebonen zal zijn en de vraag ernaar groter wordt dan het aanbod. De voorraden zijn op een dieptepunt beland sinds 2000 volgens beleggingsmanager Harish Sundaresh.