Medewerker azc komt in actie: “Asielzoekers kunnen van hun zakgeld een halve onderbroek kopen”

Robert Jan van Hoogdalem
Robert Jan van Hoogdalem
Foto: Privé foto

De minderjarigen van het azc Hoogeveen kampen met een kledingtekort. Robert Jan van Hoogdalem, werkzaam bij azc Hoogeveen, komt in actie. Voor ‘hun’ 45 jongeren in azc Hoogeveen, die zonder ouders hierheen zijn gekomen, is er een groot gebrek aan winterjassen en schoenen. “Negen van de tien jongeren hebben een klein plastic tasje bij zich als ze hier aankomen. Wat ze aan kleding hebben, hebben ze aan. En dat is meestal geen jas.”

Robert Jan ondervindt dat veel asielzoekers hard kleding nodig hebben: “Van de week kwam ik buiten een jongen tegen. Hij had alleen een dun vestje aan. Het bleek dat hij ging fietsen naar zijn school. Hij was natuurlijk veel te koud gekleed, maar gelukkig hadden we nog een jas voor hem.”

In het azc in Hoogeveen wonen 45 minderjarige vluchtelingen in de leeftijd van 14 tot 18 jaar. Ze zijn alleen naar Nederland gekomen, soms met een broer of zus, maar zonder ouders. “Hun ouders zijn overleden, spoorloos verdwenen of ze zijn door hun ouders weggestuurd, omdat hun eigen geboorteland te onveilig is. Een land waar ze vaak geen winter kennen, laat staan dat ze in het bezit van een winterjas zijn.”

In het centrum van Hoogeveen worden de jongeren wegwijs gemaakt in Nederland en gaan ze vrijwel direct naar school. “We leren ze hele praktische zaken, zoals naar de supermarkt gaan, zodat ze hier zelfstandig een leven kunnen opbouwen. Maar we vragen ze ook: wat heb je nu nodig?” Met deze winterse temperaturen is dat een winterjas. Maar volgens Robert Jan is kleding schaars, daarom komt hij nu in actie. “We nemen zelf soms wat kleding mee. Daarnaast was er een centrum waar mensen kleding konden brengen in Hoogeveen, maar die is nu gesloten.”

“Van het wekelijkse zakgeld dat ze krijgen, kan je een halve onderbroek kopen”

Robert Jan roept daarom mensen op om kleding voor de jongeren te doneren. Vooral gezien het feit dat er momenteel veel aanloop is met nieuwe jongeren. Een goede voorraad kleding is dus noodzakelijk. Denk vooral aan winterjassen en schoenen, maar ook shirts, truien en broeken zijn welkom. Maar kunnen deze jonge asielzoekers niet zelf kleding aanschaffen? “Van het wekelijkse zakgeld dat ze krijgen, kan je een halve onderbroek kopen. Schrijnend, want net zoals Nederlandse jongeren willen ze er goed bijlopen als ze naar school gaan. Je gaat niet met een driekwartbroek en slippers naar school. Ze zijn zich er bewust van hoe ze eruit zien, net als velen van ons. De jongeren wisselen ook onderling vaak kleding uit, waardoor de ene dag de ene jongen een bepaalde blouse draagt, en de volgende dag een andere.”

Privé foto

Wil je kleding doneren aan de jongeren in azc Hoogeveen? “Er zijn winterjassen nodig, in de maten XS, S en M. Ook schoenen zijn welkom, in de maten 36 tot en met 41. Voor iedereen die niet in Hoogeveen of omgeving woont: kijk op de website van het Leger der Heils waar je kleding kan inleveren. Woon je wel in de buurt? Stuur dan een mail naar [email protected], dan nemen medewerkers van het asielzoekerscentrum contact met je op.