Stille sluipmoordenaar koolmonoxide wordt de mond gesnoerd

Foto: Pixabay - publiek domein

Het kabinet wil het aantal ongelukken met koolmonoxide voorkomen. Deze stille sluipmoordenaar zorgt jaarlijks in Nederland voor gemiddeld elf doden en nog eens 150 slachtoffers die met een vergiftiging in het ziekenhuis belanden, zo blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. Dit kan anders, door strengere maatregelen en meer toezicht. Maar wat kunnen we ook zelf doen?

Koolmonoxide (ook wel CO) is een kleurloze, reukloze en zeer giftig gas dat 250 keer sneller in het bloed wordt opgenomen dan zuurstof. Bij inademing krijgen vitale organen te weinig zuurstof, met alle gevolgen van dien. Een gevaarlijke huisgenoot dus, die je liever kwijt bent dan rijk. Ongeveer de helft van alle ongelukken vindt plaats in installaties met een open-verbrandingstoestel. Dit zijn bijvoorbeeld haarden, gasfornuizen, geisers en oude typen centrale verwarmingsketels. Ruimtes zoals keukens en badkamers zijn vaak de plekken des onheils.

Door het Besluit gastoestellen 2016 moeten per 1 januari 2017 alle geproduceerde en verhandelde gastoestellen voldoen aan nieuwe eisen. Deze eisen hebben als doel dat gastoestellen vanaf dit jaar aantoonbaar geschikt zijn voor G+-gas (hoogcalorisch gas) en H-gas (laagcalorisch gas). Straks mogen alleen erkende bedrijven met vakbekwaam personeel nog cv-ketels en warmwatertoestellen op gas aanleggen en onderhouden.

De besluiten van het Kabinet hebben ook gevolgen voor de consument, aldus verwarmingswinkel Cvkoopjes. “Dit besluit zorgt er mogelijk onbedoeld ook voor dat verouderde type gastoestellen en open- verbrandingstoestellen die niet geschikt zijn voor deze hoog- en laagcalorische gassoorten per dit jaar niet meer geproduceerd en niet meer verhandeld worden. Geisers, gasboilers, vr-ketels enzovoorts zullen hierdoor dus niet meer verhandelbaar zijn.”

Ventileer, controleer en alarmeer

Wat kunnen we als consument zelf doen om deze gevaarlijke huisgenoot uit ons huis te weren? De brandweer Nederland heeft een aantal tips, namelijk ventileer, controleer en alarmeer. Laat 24 uur per dag en zeven dagen per week een rooster open of een raam op een kiertje. Laat je verwarmingstoestel zoals CV-ketel of kachel minimaal één keer per jaar door een gecertificeerd vakman controleren. En zorg tenslotte voor je eigen veiligheid en plaats in ieder geval een koolmonoxidemelder in de ruimte van het verwarmingstoestel. “Een goede koolmonoxidemelder zou de finale stap zijn in het uitbannen van koolmonoxide gerelateerde ongelukken”, aldus CVkoopjes.