Grijs, motsneeuw en in Limburg zon

Vandaag
-5.0° no 2
18 jan. 2017, 11:50 uur - Op de meeste plaatsen is het bewolkt en in Limburg schijnt de zon. Lokaal valt (mot)sneeuw. De temperatuur blijft veelal rond of onder het vriespunt. In de avond en nacht is in de noordelijke helft van het land kans op gladheid door lichte sneeuw of ijzel.
Komende 5 dagen Max Min Wind
donderdag -6° no 2
vrijdag -2° no 2
zaterdag o 2
zondag -2° o 2
maandag -3° nw 2

Uitgebreide weersverwachting

Op de meeste plaatsen blijft het grijs door (laaghangende) bewolking. In Limburg schijnt de zon en geleidelijk kan ook elders in het zuiden het zonnetje doorbreken.

De maximumtemperatuur ligt rond of enkele graden onder het vriespunt. Er staat niet veel wind uit zuid- of oostelijke richting. 

In de loop van de middag wordt de bewolking vanuit het noorden dikker en heeft Limburg de meeste kans de zon nog te zien. Vooral in het noorden valt soms wat (mot)sneeuw.

Vanavond kan het in het noorden (licht) ijzelen. Het lijkt niks voor te stellen, maar het kan wel verraderlijk glad worden. In het zuiden komen opklaringen voor en ontstaat op sommige plaatsen mist. Het midden heeft eerst kans op wat (mot)sneeuw, maar later in de nacht is er ook kans op ijzel. De minimumtemperatuur komt uit tussen -3 graden in het noorden en -8 in het zuidoosten. Lokaal in Limburg kan de temperatuur verder zakken.

Morgenochtend is het koud en in grote delen van het land grijs door mist of laaghangende bewolking. Het koude wegdek en soms wat lichte winterse neerslag kan gladheid veroorzaken. In Zeeland, Limburg en delen van Brabant zijn er overdag zonnige perioden, maar voor Groningen, Friesland en Drenthe is het zelfs niet mogelijk om een glimp van de zon te zien. Er staat weinig wind en de temperatuur ligt in het noordwesten 2-4 graden boven nul, terwijl het in het zuidoosten enkele graden blijft vriezen.

In de avond en nacht is er veel bewolking en kan het zicht worden beperkt door mist. In het zuiden zijn er opklaringen en is het zicht een stuk beter. De minimumtemperatuur ligt in het noorden rond of net boven het vriespunt. In het midden en westen van het land zakt de temperatuur net onder nul en in het zuidoosten vriest het 2 tot 5 graden.

De dagen daarna houden we te maken met een tweedeling in ons land. Er is droge winterkou in het zuid(oost)en en minder koude lucht in het noord(west)en. Op het grensvlak tussen koude en zachtere lucht ontstaat geregeld lichte (winterse) neerslag, maar veel neerslag valt er niet. Winterse neerslag, zoals sneeuw en ijzel, in combinatie met lage wegdektemperaturen kunnen wegen verraderlijk glad maken. 

Op veel plaatsen is het grijs door bewolking of mist, die overdag maar moeizaam oplost. Als de zon zich laat zien is het vooral in het zuiden of zuidoosten. Er staat niet veel wind en de temperatuur ligt overdag in het zuidoosten rond en in het noordwesten enkele graden boven het vriespunt. In de nachten vriest het op veel plaatsen enkele graden, maar in het noordwesten stagneert de temperatuurdaling rondom het vriespunt.

Na het weekend wordt het waarschijnlijk in het hele land wat zachter en neemt de kans op regen en wind geleidelijk toe.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het weer? Volg Weeronline dan op twitter en  facebook

Regenradar
Nederland
Regenradar Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer