Koerswinsten Shell en ASMI stuwen AEX

Foto: ANP

De Amsterdamse AEX-index won donderdag weer wat terrein, dankzij goed ontvangen handelsberichten van Shell en ASMI. Ook de andere Europese beursgraadmeters krabbelden op, na de zware koersverliezen een dag eerder. Beleggers worstelden zich door een flinke berg van kwartaalcijfers en keken uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), dat later op de dag bekend wordt gemaakt.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent in de plus op 535,56 punten. De MidKap klom ook 0,3 procent, tot 772,97 punten. Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,5 procent.

Shell won bijna 4 procent bij de hoofdfondsen op het Damrak. Het olie- en gasconcern boekte afgelopen kwartaal weer winst, na een megaverlies in de voorgaande periode. Shell verhoogde ook zijn dividend en kondigde aan in februari met een strategische update te komen.

ASMI was koploper in de AEX, met een plus van 4,2 procent. De chiptoeleverancier kende naar eigen zeggen een sterk derde kwartaal en profiteerde van de toegenomen vraag naar chips door het vele thuiswerken. Voor het lopende kwartaal voorziet de onderneming meer omzet dan analisten hadden verwacht. Adyen sloot de rij met een min van 2,3 procent. Het betalingsbedrijf zag afgelopen kwartaal de markt verder herstellen, maar de verwerkte betalingen op reisgebied bleven achter.

In de MidKap vielen de resultaten van Arcadis (plus 5,5 procent) in de smaak. Het advies- en ingenieursbureau wist dankzij besparingen de marges te verbeteren en bracht de schuld verder terug. Pharming won 2 procent. Het biotechnologiebedrijf liet in een handelsupdate weten een tweede notering aan de Amerikaanse beurs Nasdaq na te streven.

In Helsinki kelderde Nokia 16 procent na teleurstellende resultaten en vooruitzichten van de Finse maker van netwerkapparatuur. AB InBev klom 3 procent in Brussel. De grootste brouwer ter wereld wist de voorbije crisismaanden meer bier te verkopen.

Volkswagen won 1,3 procent in Frankfurt. De Duitse automaker boekte in het derde kwartaal weer winst, na het verlies een kwartaal eerder, dankzij de aantrekkende markt in China. In Zürich zakte Credit Suisse 5,5 procent na tegenvallende resultaten van de Zwitserse bank. Het Britse telecomconcern BT, dat ook met cijfers kwam, klom 6,5 procent in Londen.

De euro was 1,1730 dollar waard, tegenover 1,1758 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 37,10 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent minder op 38,78 dollar per vat.