‘Minstens vier moordenaars Visser’

Foto:

“De toegang tot de boomgaard is erg moeilijk,” zegt de burgemeester van het dorp Alquerías waar de vermoorde Ingrid Visser en haar vriend Lodewijk Severein gevonden zijn tegen Spaanse media. “Je moet een kanaal oversteken en om de lijken daarheen te vervoeren heb je minstens drie of vier mensen nodig.”

Naast de graven vond de politie blokken waarop de daders hebben uitgerust tijdens het scheppen. “Er waren bloedresten en persoonlijke eigendommen van het stel,” zegt  burgemeester Pedro Zamora.

“Degenen die hen begraven hebben, kennen het gebied want er zijn verschillende boomgaarden en ze hebben degene gekozen waar de grond het makkelijkste uit te graven is.”

Geheim onderzoek
Maandagochtend
maakten een afgevaardigde van de Spaanse regering en de burgemeester
van Alquerías tijdens een persconferentie in Murcia meer
feiten bekend over de gevonden lichamen en de aanhoudingen. De Spaanse
autoriteiten lieten weten dat het onderzoek voorlopig ‘geheim’ blijft.

Volgens
de burgemeester moeten de daders bekend zijn geweest met de omgeving
waar de lichamen zijn gevonden, omdat het om een moeilijk toegankelijk
gebied gaat. Spaanse media meldden eerder dat de lichamen werden
gevonden in een citroenboomgaard.

Ondiep graf
De
eerste aanwijzingen van de lichamen werden op zo’n vijftig centimeter
onder de grond aangetroffen, meldt een Spaanse journaliste die bij de
persconferentie aanwezig was op Twitter. Op de plek waar de stoffelijke
overschotten waren begraven is de grond zacht en is het makkelijk om te
graven, meldde de burgemeester volgens haar verder.

De 35-jarige
Ingrid Visser en de 57-jarige Lodewijk Severein waren in Spanje voor
vruchtbaarheidsbehandelingen. De twee werden dinsdag 14 mei voor het
laatst gezien door personeel van het hotel in Murcia waar zij verbleven. 

[!youtube:GJymXXYEiSY!]

De Nationale Politie werd zondagavond laat door de Spaanse politie op de hoogte gebracht over de vondst van een lichaam. Maandagochtend volgde het bericht van een tweede vondst.

Een verdachte is aangehouden, bevestigt de zegsvrouw. Spaanse media spreken van twee verdachten die in verband met de stoffelijke overschotten zijn aangehouden. De twee zouden banden hebben met de georganiseerde misdaad en zich met drugs bezighouden.

Spanjaard
De verdachte die is aangehouden in de vermissingszaak van Ingrid Visser en Lodewijk Severein is een Spanjaard. De Spaanse autoriteiten sluiten meer aanhoudingen maandag niet uit. Dat meldt een woordvoerder van de politie in de Zuid-Spaanse plaats Murcia.

Op zo’n twaalf kilometer van Murcia, in Alquerías, werden zondag twee lichamen gevonden. De Nederlandse politie liet maandag weten ervan uit te gaan dat het om het sinds 13 mei vermiste Nederlandse stel gaat.
[!maps:Alquerias Spanje!]

Huiszoeking
De politie doorzocht vrijdag een huis in de plaats Molina de Segura, zo’n 25 kilometer van de vindplaats. Daar werden sporen van geweld aangetroffen, aldus de zegsman. Wat exact in de woning werd aangetroffen wil de woordvoerder niet kwijt. Op basis van die sporen kon een Spanjaard worden aangehouden. Volgens Spaanse media gebeurde dat in de regio Valencia. Hij zit vast op verdenking van betrokkenheid bij de vondst van de lichamen.

De Spaanse politie is er ‘bijna zeker’ van dat de gevonden lichamen van Visser en Severein zijn, maar maandag wordt uit voorzorg sectie op de lichamen afgewacht. Ook de Nederlandse politie liet eerder weten er vanuit te gaan dat het om het Nederlandse koppel gaat. De politie in Spanje verwacht maandag nog meer duidelijkheid te kunnen geven over de identiteit van de stoffelijke overschotten.

Enkele dagen geleden werd ook al een verdachte aangehouden, meldt de zegsman. Deze Spanjaard werd na verhoor enkele uren later weer vrijgelaten. Hij is niet langer verdachte in de zaak. Waarom hij exact werd aangehouden, wil de woordvoerder niet kwijt.