Onderzoek: Tweede Kamerleden negeren Wilders

PVV-leider Geert Wilders wordt sinds de verkiezingen vrijwel volledig genegeerd door fracties in de Tweede Kamer. Parlementariƫrs onderbreken hem nog maar zelden tijdens debatten, blijkt uit onderzoek dat Vrij Nederland heeft laten uitvoeren door het Instituut voor Informatica van de Universiteit van Amsterdam.

Bij debatten in de plenaire zaal wordt Wilders gemiddeld 0,9 keer per spreekbeurt onderbroken. Toen hij nog gedoogsteun gaf aan het eerste kabinet-Rutte was dat nog ruim negen keer per optreden. Alleen D66-leider Alexander Pechtold plaatst nog wel eens een interruptie.

Het weekblad publiceert deze week een 'zomerrapport' voor de Tweede Kamer, die bijna met reces gaat. Wilders is volgens dat rapport de grootste daler. Ook SP-fractievoorzitter Emile Roemer behoort tot de grootste dalers. Werd hij vorig jaar gemiddeld 7,3 keer onderbroken, nu is dat nog maar 0,8 keer.

Diederik Samsom (PvdA) is de grootste medialieveling, zo constateerde Vrij Nederland verder. De PvdA-leider verschijnt van alle Kamerleden het meest in de media, gevolgd door Pechtold, die in de plenaire zaal het meest aan het woord was. Hij sprak 72.095 woorden uit en plaatste 491 interrupties.