‘Onafhankelijk toezicht arrestantenzorg in geding’

De onafhankelijkheid van het toezicht op de zorg van arrestanten is niet langer gegarandeerd met de komst van de nationale politie. Daarvoor waarschuwt de Amsterdamse commissie die toezicht houdt op arrestanten in politiecellen in haar jaarverslag van 2012. De commissie wil vanaf volgend jaar niet langer aan de politie rapporteren, maar aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Voorheen rapporteerde de zogeheten Commissie toezicht voor de politiecellen (CTPC) aan de burgemeester, die toen nog als korpsbeheerder gold, legt voorzitter van de commissie in regio Amsterdam-Amstelland Wim Huisman uit. Met de komst van de nationale politie, op 1 januari van dit jaar, bestaat deze functie echter niet meer en valt de commissie onder de korpschef van de politie.

Daarmee komt de onafhankelijkheid van het toezicht in het geding, denkt Huisman. "Het is de slager die zijn eigen vlees keurt." Ook is het in strijd met internationale regels, benadrukt de voorzitter. Overigens concludeert de commissie in het jaarverslag dat de kwaliteit van de arrestantenzorg, net als voorgaande jaren, goed is.

De CTPC Amsterdam-Amstelland werd in 1988 opgericht door toenmalig burgemeester Ed van Thijn naar aanleiding van de dood van kraker Hans Kok in een Amsterdamse politiecel. Onder het nieuwe politiebestel is het aantal toezichtcommissies teruggebracht van 25 naar tien.