Snowden kan in theorie asiel in Nederland krijgen

Foto:

Voorlopig kan de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden alleen in theorie asiel in Nederland krijgen. De aanvraag die hij nu heeft gedaan geldt niet omdat aanvragen niet vanuit het buitenland kunnen worden ingediend, ook niet vanuit een Nederlandse ambassade. Dat zegt een woordvoerder van Vluchtelingenwerk Nederland dinsdag.

Snowden verblijft momenteel in Rusland en heeft asiel aangevraagd in een tiental landen, waaronder Nederland. Als hij op een of andere manier in Nederland weet te komen, zijn er gronden waarop hij asiel kan krijgen. In het Vluchtelingenverdrag staat namelijk dat iemand asiel kan krijgen als hij vanwege politieke overtuiging gevaar loopt.

Ook als iemand de kans loopt in het land van herkomst een onmenselijke behandeling te krijgen, bijvoorbeeld de doodstraf, kan hem asiel worden verleend. “Maar dit is allemaal zuiver theoretisch. Snowden moet dan eerst in Nederland zien te komen en dan nog is het een afweging”, zegt de woordvoerder. “De vraag is dan in hoeverre een politieke overtuiging een rol speelt en in hoeverre hij kans loopt op een onmenselijke behandeling in de Verenigde Staten.”

Het is voor Amerikanen niet onmogelijk om asiel in Nederland te krijgen. Nederland heeft ten tijde van de oorlog in Vietnam namelijk Amerikaanse dienstweigeraars opgenomen.