Waarschijnlijk dode wolf gevonden in Flevoland

Eindelijk lijkt het er dan echt op dat wolven in Nederland leven. Een dood exemplaar lag donderdag in de berm van de Uiterdijkenweg in Luttelgeest in de Noordoostpolder van Flevoland. Toch is DNA-onderzoek nodig om uit te sluiten dat het kadaver een hybride kruising met een hond is.Dat meldt de website Wolven in Nederland vrijdag.

Dergelijke recente kruisingen tussen wolf en hond kunnen erg veel op een wolf lijken. DNA van het dier wordt naar Duitsland gestuurd om zekerheid te krijgen over de identiteit. Mocht uit het DNA-onderzoek blijken dat het een echte wolf is, dan is dit de eerste zekere waarneming sinds anderhalve eeuw in Nederland.

De laatste jaren waren er al mogelijke wolvenwaarnemingen bij Duiven en in Zeeuws-Vlaanderen. Toch ontbrak steeds het doorslaggevende bewijs. Al jaren zingt het ‘nieuws’ rond dat de komst van de wolf naar de polder nabij is.

Meer hierover:

De Duitse wolvenpopulatie neemt de laatste 8 jaar sterk toe. Vorig jaar zijn de eerste jonge wolven geboren op de Lüneburger Heide. Dit jaar hebben zelfs twee roedels in Niedersachsen jongen gekregen. Opgroeiende jonge wolven verlaten met een leeftijd van 1 tot 2 jaar hun ouderlijk territorium en leggen dan grote afstanden af, gemiddeld 50km per nacht.

Recent is zo’n jonge wolf in een militair oefengebied bij Meppen gefotografeerd, nog geen 15 km van de Nederlandse grens en circa 100km vanaf de Noordoostpolder. Niet meer dan twee nachtjes lopen voor een wolf.

[!maps:Uiterdijkenweg Luttelgeest!]

Roodkapjesyndroom
Wolven zijn niet gevaarlijk voor mensen. Wolven zullen in Nederland op zoek gaan naar reeën en wilde zwijnen, maar kunnen ook schapen en geiten pakken. Volgens een woordvoerder van Staatsbosbeheer lijden veel mensen aan het ‘Roodkapjesyndroom’, maar is de kans dat een wolf een mens aanvalt zeer klein, omdat het dier mensen zo veel mogelijk mijdt. In Duitsland is voor zover bij de zegsvrouw bekend nog niemand door een wolf gebeten.

Overlast
Voorstanders vinden dat de dieren zorgen voor natuurlijk evenwicht. Ook vinden zij dat het een verrijking is van de natuur en dat de natuur de vrije hand moet worden gegeven als de wolf in Nederland wordt gesignaleerd. Tegenstanders vinden de wolf een gevaar voor mens en dier en denken dat de beesten voor overlast zorgen. Ook vrezen ze dat Nederland te klein is voor de wolf.

Uit Polen
Volgens de Zoogdiervereniging zijn van oorsprong Poolse wolven nu in Duitsland opgerukt tot afstanden tot 150 kilometer van de Nederlandse grens. Het aantal wolven zou in heel Europa toenemen, omdat zij bijna overal worden beschermd.

De wolf werd in 1998 voor het eerst in anderhalve eeuw in Duitsland gezien. Er zouden nu drie roedels met in totaal twintig tot 25 dieren leven in Duitsland leven. Daarnaast zijn er wolven die op zichzelf leven en zich in de buurt van de roedels begeven.