Kalbfleisch wil schadeclaim na vervolging OM

Oud-rechter Pieter Kalbfleisch wil een schadevergoeding van enkele tonnen van justitie. Hij stelt dat hij ten onrechte door het Openbaar Ministerie is vervolgd. “Ik wil mijn onkosten vergoed hebben en wellicht immateriĆ«le schade”, zegt hij woensdag in een interview in De Telegraaf.

Kalbfleisch sluit verder acties tegen Jan Poot, de oprichter van projectontwikkelaar Chipshol, en NRC Handelsblad niet uit. De krant is volgens hem onzorgvuldig omgegaan met door Poot gelekte justitiële stukken. Poot beschuldigde hem daarnaast in grote advertenties in onder meer Trouw en het Haarlems Dagblad van corruptie.

De oud-rechter werd vorige maand definitief vrijgesproken van meineed. Hij en zijn collega Hans Westenberg werden ervan verdacht onder ede valse verklaringen te hebben afgelegd in de geruchtmakende Chipshol-zaak over de vraag of ze bevriend waren en of ze met elkaar over de zaak hebben gesproken. De zaak draaide om een conflict tussen Chipshol en Schiphol over de ontwikkeling van grond rondom de luchthaven.

Kalbfleisch en Westenberg werden vrijgesproken omdat er te weinig bewijs op tafel lag. Het OM had tegen de oud-rechters een voorwaardelijke gevangenisstraf van enkele maanden en 240 uur werkstraf geëist.