Varkentjes Tostifabriek naar de slacht

Veel buurtbewoners zijn gehecht geraakt aan de biggen die als kunstproject vijf maanden lang opgroeiden in de Tostifabriek in Amsterdam. De initiatiefnemers willen de hele productieketen van een tosti laten zien. Eten en gegeten worden. Leven en afscheid.In de Van Gendthallen kunnen bezoekers zien hoe tomaten, graan en sla groeien. Ook staat er een ‘verdrietige’ koe, van wiens melk kaas gemaakt wordt. Morgen, donderdag 15 augustus, maakt een slager plakken ham van de knorrebeesten. Dat betekent het einde van de roze kleintjes Max en Wim.

[!youtube:AgL0Us58EY8!]

“Er zijn wel mensen die het er moeilijk mee hebben, we hebben ze toch zien opgroeien. De een reageert daar anders op dan de ander,” zegt kunstenares Vera tegen Dichtbij.nl. Aanstaande zondag kunnen gasten daadwerkelijk tosti’s komen eten tussen 17.00 en 18.30 uur.

[!youtube:itNyPbdZ7m0!]

Hygiëne
Van de wet mogen de kunstenaars de slacht niet zelf uitvoeren. Een slachthuis in Kamerik doet het vieze werk. “Er zijn heel veel regels wat betreft de hygiëne, en we kunnen niet zelf aan alle regels voldoen,” legt Vera uit.

Uitzwaaien
“We zwaaien ze uit als ze naar de slacht gaan. De volgende dag komen ze in de helft terug.”

[!image:f69pqlxp5bkxeoa6soy6fmcmn!]

[!image:u0we78bverqsmw86oeni0tdtk!]

[!image:m0l0qyk7whyr0ezva7czupgss!]

Kort geleden toonte een slager ook al in een documentaire het hele leven van een varken, van geboorte tot aan de slacht.

[!youtube:H396CUDGIII!]

[!youtube:ZoxE3_Mr3wo!]

[!maps:Van Gendthallen Amsterdam!]