iPadscholen officieel geopend

Foto:

De Steve Jobs-scholen zijn woensdag officieel geopend met een mediaspektakel in Sneek. Leerlingen op zeven basisscholen in Nederland beginnen het schooljaar met iPads. “Centraal staat niet zozeer parate kennis, maar het verwerken ervan”

Dat zegt opiniepeiler Maurice de Hond, een van de initiatiefnemers, tegen Novum Nieuws. Hij leidde woensdag de pers rond op de Master Steve Jobs-school met 125 leerlingen.

Ook vandaag:

De Inspectie van het Onderwijs voert de komende weken gesprekken met de besturen van de nieuwe scholen over zaken als flexibele leertijden en het virtuele leren. “Dat doen we bij alle scholen die veranderen van onderwijssysteem”, laat een woordvoerder weten. De inspectie heeft al uitvoerig contact gehad met de initiatiefnemers. “Maar we kunnen de scholen pas beoordelen als het onderwijs wordt gegeven.”

Experiment
Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) laat woensdag weten positief te staan tegenover de iPadscholen. “Ik sta positief tegenover innovatieve initiatieven uit de samenleving”, schrijft Dekker in antwoord op Kamervragen die de SP stelde. Volgens de socialisten is de onderwijsvorm te experimenteel. Verder liet hij weten te overwegen een experiment toe te staan met flexibeler onderwijstijden.

De Steve Jobs-scholen voeren het concept van Onderwijs voor een Nieuwe Tijd (O4NT). De scholen zijn het hele jaar geopend van 08.00 uur tot 18.30 uur, waardoor leerlingen flexibel zijn in hun schooltijden. Leraren geven geen les, maar zijn ‘coaches’ die de jonge kinderen ‘begeleiden in individuele en groepsonderzoeksprojecten’.

Wikipedia beter dan lesboek
Kinderen leren niet meer uit een boek, want dat is ouderwets volgens de 65-jarige opiniepeiler. De leerlingen krijgen de stof aangeboden via educatieve apps. “Anders heb je een boek van dertig jaar oud waarin staat dat Rusland nog communistisch is”, aldus De Hond. Hij heeft meer vertrouwen in online bronnen. “Wikipedia is bijvoorbeeld fantastisch”, aldus de opiniepeiler.

De nieuwe Steve Jobs-school in Breda is vorige week maandag begonnen, met twaalf leerlingen in de leeftijd van 4 tot en met 10 jaar. Schoolleider Gertjan Kleinpaste is enthousiast, maar benadrukt dat niet alle ‘ouderwetse’ leermethoden over boord zijn gegooid. “De leerlingen leren nog gewoon schrijven en spelen met blokken”, vertelt hij. “Alleen ze leren niet meer schoonschrijven, ik vind blokletters voldoende.”

Scholen omvormen
De plannen voor de Steve Jobsscholen werden vorig jaar bekendgemaakt. Twee scholen voeren alle elementen van het O4NT-onderwijs in en vijf scholen gaan geleidelijk over. Naast de zeven scholen die deze maand beginnen met het iPadonderwijs, komen er over een paar maanden nog vijf tot zes scholen bij.

Het initiatief heeft al veel kritiek gekregen. Zo schreef filosofe Joke Hermsen in de Volkskrant dat de onderwijsvorm te veel is gebaseerd op techniek. Het concept zou daarbij te veel lijken op het Studiehuis dat eind jaren negentig werd ingevoerd en faliekant mislukte, omdat leerlingen te veel vrije tijd kregen.

Zuur
De Hond doet de kritiek af als ‘zuur’. “In het buitenland wordt veel positiever gereageerd.” Ook Kleinpaste kan zich niet vinden in de kritiek. “Het Studiehuis was een prima, maar slecht geïmplementeerd plan waar de politiek te vroeg de stekker uit heeft getrokken.”