‘Stop spreeuwen en muskusratten in de pan’

Streekrestaurant De Pronckheer in Cothen mag geen spreeuwen aan de
gasten voorschotelen. De Partij voor de Dieren had kamervragen gesteld
over het serveren van de beschermde diersoort. Arjan Smit, chef-kok en eigenaar van het restaurant, vertelt zijn verhaal aan Nieuws.nl.Kliko
“Deze spreeuwen worden door jagers met een vergunning geschoten. Daarna zouden ze in de kliko worden gegooid. En dat gebeurt echt niet alleen bij spreeuwen: er verdwijnen bijvoorbeeld ook muskusratten, kraaien en kauwen in de container. Daarom komen de jagers het hier afleveren. Want in principe kunnen we die dieren allemaal eten.”

Megastallen en plofkippen
De Partij voor de Dieren had Kamervragen gesteld over het afschieten en het vervolgens opeten van de beschermde diersoort. “Dit is echt stemmingmakerij van de Partij voor de Dieren, en vervolgens doen ze er niets mee”, aldus Smit. “We hebben allemaal onze mond vol van megastallen en plofkippen. Deze dieren hebben nu juist een goed leven gehad.
Dit zijn hoogwaardige dierlijke eiwitten. Eigenlijk zou de Partij voor de Dieren mij moeten steunen. Ik zou als vogeltje ook liever op een bord eindigen dan in een kliko.”

[!image:ewkn3sjfht8dutzckfvom3dcj!]
Zo ziet de spreeuw eruit als gerecht.

Verrassingsmenu
Smit stopt niet met het serveren van wildproducten. “Nee hoor, integendeel. Ik ga nu kijken of ik weer andere dieren op de kaart kan zetten. Muskusratten bijvoorbeeld, die richten veel schade aan bij boeren. Daarop wordt ook veel gejaagd in de buurt. En wij serveren in ons restaurant streekproducten: dat komt dus allemaal uit de directe omgeving. Wij kopen niets in, maar wij verkopen wat ons wordt aangeleverd. En dan maken we een verrassingsmenu.”

Boze reacties
“Ik krijg emotionele mailtjes van boze mensen. Dat we die vogels niet mogen opeten. Ja, het zijn natuurlijk aaibare diertjes. Maar het gaat niet om honderen spreeuwen hoor. Sterker nog: het spreeuwseizoen is maar drie weken in het jaar.”

Karkassen
Is het eten van dit soort aangeschoten dieren niet gevaarlijk? “Nee hoor”, zo verzekert Arjan ons. “We eten immers ook wilde ganzen en wilde duiven. Risico’s blijven bestaan, maar het ene dier is gevaarlijker dan het andere. Een kraai eet bijvoorbeeld kadavers. Dat moet je niet altijd willen. Maar een spreeuw of een muskusrat, dat zijn hoofdzakelijk vegetarische diertjes die besjes eten. Dus die kunnen prima op je bord terechtkomen.”

Volg meer Opmerkelijk Nieuws via Twitter [!image:i4xifolx6ja8i71xk19osm77h!] en Facebook [!image:c0x5v5wi4wfjjau1ottyvz29c!]