Wereldkampioenschap reddingshonden in Nijmegen

Het wereldkampioenschap reddingshonden 2013 wordt donderdag in Nijmegen gehouden. Maar liefst 126 reddingshonden uit ruim twintig verschillende landen strijden om de titel door zo goed mogelijk te presteren in de onderdelen puinzoeken, vlakterevieren, speuren en waterwerk.Het is het 19e wereldkampioenschap voor reddingshonden, maar is nog nooit in Nederland gehouden. Het begon met een enorme openingsceremonie in Nijmegen. De honden worden beoordeeld op drie onderdelen door acht internationale keurmeesters. IRO (International Rescue Dog Organisation) houdt toezicht op het WK.

Er zijn vier onderdelen. Het eerste onderdeel is puinzoeken. De honden moeten in een half ingestort gebouw zoeken naar de zogenaamde slachtoffers. Bij vlakterevieren moet de honden op een veld van vier hectare zoeken naar drie verstopte slachtoffers. Het derde onderdeel heeft met spoorzoeken te maken. Er wordt een spoor uitgelegd en deze moet de hond zo goed mogelijk volgen. Bij het laatste onderdeel moeten de honden aan het werk in het water, om slachtoffers te redden.

[!image:stje1ph9uyf2umxkptms9okyf!]

Punten
“Snelheid is belangrijk, maar het gaat er ook om hoe netjes de honden het spoor volgen en hoe de hond wordt begeleid. Bij het onderdeel vlakterevieren in het bos telt het plan van aanpak van de begeleider zwaar mee. Deze moet aan de hand van hoe de wind staat en hoe het gebied eruit ziet een plan opstellen.”

Er doen negen honden uit Nederland mee dit jaar. Aan het onderdeel puinzoeken doet maar één hond mee. Dit is een moeilijk onderdeel in Nederland, omdat er in Nederland bijna nooit ergens zomaar puin ligt. “De concurrentie is moordend, maar ik heb goede hoop dat mijn hond het goed gaat doen. Ze heeft een hele goede neus. Maar de Japanse honden hebben vorig jaar nog geholpen bij de aardbeving in Japan, dus het wordt moeilijk”, vertelt één van de Nederlandse deelnemers.

Bezoek
Bezoekers zijn welkom. Het is gratis entree op alle locaties. De hoofdlocatie is het voetbalstadion van SV Hatert. Hier vinden de hoofdactiviteiten plaats. Ook aan de kinderen is gedacht. Op het sponsorveld ze zich vermaken op het springkussen, er kunnen honden geaaid worden in de knuffeltent en kan er een hapje en een drankje worden genuttigd.

[!maps:Winkelsteegseweg 208 nijmegen!]

Lees ook:

Volg Nieuws.nl ook via Twitter [!image:i4xifolx6ja8i71xk19osm77h!] en Facebook [!image:c0x5v5wi4wfjjau1ottyvz29c!]