Broer Fortuyn: raad staat met rug naar samenleving

Foto: ANP

De uitspraak dat Volkert van der G. op proefverlof zou moeten worden gelaten bewijst opnieuw dat de rechtspraak met de rug naar de samenleving staat. “Dit gaat enorm veel maatschappelijke onrust veroorzaken”, zegt de broer van Pim Fortuyn, Marten, in een reactie.

De broer neemt aan dat de uitspraak van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming ter zijde wordt geschoven. Hij wijst erop dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) en premier Mark Rutte (VVD) eerder hebben toegezegd dat Van der G. niet met proefverlof wordt gestuurd.

Lees ook:

Als de moordenaar van Pim Fortuyn toch wordt vrijgelaten, doet hij er volgens Marten goed aan zich gedeisd te houden. “Hij kan dan beter achter de geraniums blijven zitten. Ik denk dat er nog veel mensen rondlopen met wraakgevoelens ten opzichte van deze crimineel.” Die gedachte baseert hij op uitspraken van mensen die hem weleens aanspreken. “Het zijn geen mensen die ik ken. Maar mijn advies aan hen is: niet doen.”

De rechtspraak en de regelgeving is volgens de broer al jaren niet afgestemd op wat in de maatschappij wordt gevonden, maar daar heeft hij zich bij neergelegd. “Ik kan me er druk om maken als Teeven besluit hem met proefverlof te laten gaan, maar dat heeft helemaal geen zin. Daar bereik ik toch niks mee.”