VN onderzoeken Zwarte Piet

De Verenigde Naties onderzoeken het Nederlandse sinterklaasfeest. Een commissie gaat zich buigen over de vraag of Zwarte Piet een racistisch stereotype is, schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

De commissie, onder leiding van de hoge commissaris voor de mensenrechten, moet volgende maand een oordeel hebben geveld.

Vier VN-rapporteurs stuurden begin dit jaar een brief aan Nederland nadat ze informatie hadden gekregen dat de traditie van Sinterklaas racistisch is. In de brief waarschuwen de rapporteurs de regering dat van een aanvraag voor het opnemen van het sinterklaasfeest op de UNESCO-lijst voor immaterieel erfgoed geen sprake kan zijn voordat ‘betrokken gemeenschappen’ er hun goedkeuring aan hebben gegeven.

Lees ook:

De brief eindigde met vijf vragen die Nederland in juli heeft beantwoord. Eind volgende maand overleggen de rapporteurs over het Nederlandse antwoord.

De discussie over of Zwarte Piet discriminerend is wordt dit jaar heviger dan ooit gevoerd. Donderdag vond in Amsterdam een emotionele hoorzitting plaats, waarbij werd opgeroepen om de traditie aan te passen. Burgemeester Eberhard van der Laan zei dat hij in gesprek wil blijven over de bezwaren, maar hij wil de sinterklaastraditie geen geweld aandoen.

Ook premier Mark Rutte zei er weinig voor te voelen een einde te maken aan de traditie van Zwarte Piet. “Zwarte Piet is zwart, daar kunnen we weinig aan veranderen”, zei hij vrijdag tijdens de persconferentie na afloop van de ministerraad. De premier zei verder dat Zwarte Pieten geen zaak zijn van de regering, maar van de samenleving.

[!youtube:9vXFkIkYEx8!]