Hoofdpiet Erik van Muiswinkel voorspelde rel

Cabaretier Erik van Muiswinkel voorspelde eerder al de rel rond Zwarte Piet. Dat deed hij in een column in het bibliotheekboekenweekgeschenk van 2013.Erik van Muiswinkel kruipt over een maand voor het zestiende jaar op rij in het kostuum van de Hoofdpiet. Daarmee is hij een van de bekendste Pieten van Nederland.

“Er lijkt een groeiend aantal zwarte Nederlanders te zijn dat er de grap niet van inziet,” schreef Van Muiswinkel. Hij pleitte ook al voor een serieus onderzoek naar een moderne versie van Piet:

Minder zwart
“Piet steeds minder zwart en minder knecht maken: dat kan prima. Daar moeten we maar mee doorgaan. Het zou de regering een voorwerp van aanhoudende zorg moeten zijn. En de regering, als het om Sint en Piet gaat, dat zijn wij zelf.”

Lees ook:

“Ik vond het altijd wel mooi dat zo’n apert politiek incorrecte traditie, witte mensen die zich zwart schminken en een zeventiende-eeuws clownspak aantrekken, in Nederland juist wel kon. Hoe meer een land van zoiets gruwde, hoe dichter de echte pijn daar nog onder de oppervlakte ligt.”

Zuid-Afrikaanse uitwisseldochter
In het bibliotheekboekenweekgeschenk ‘Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden’, schrijft Van Muiswinkel dat hij een Zuid-Afrikaanse uitwisseldochter van 16 heeft. “Ze kreeg een koude rilling, samen met mij, toen een toffe Hollandse huismoeder begin november op het voetbalveld tegen ons beiden riep: ‘Hé, Van Muiswinkel, heb je al een Zwarte Pietje mee?'”

Minder zwart en minder knecht
Zwarte Piet moet blijven, vindt Van Muiswinkel. Maar de Piet iets minder zwart en iets minder knecht maken, daar zou de Hoofdpiet zelf geen moeite mee hebben.

Volg Nieuws.nl ook via Twitter [!image:i4xifolx6ja8i71xk19osm77h!] en Facebook [!image:c0x5v5wi4wfjjau1ottyvz29c!]