Uitslagen stemmen SP en GroenLinks tevreden

De SP en GroenLinks hebben woensdagnacht positief gereageerd op de uitslagen van de tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen. In negen gemeenten mochten kiezers nu al naar de stembus omdat de gemeenten er per 1 januari anders uitzien.

Hoewel de SP alleen in Alphen aan den Rijn meedeed, liet fractieleider Emile Roemer tegenover de NOS weten 'hartstikke tevreden' te zijn. "Opmerkelijk is de enorme knieval die de VVD heeft gemaakt", zo zei hij. "Het is een groot links bolwerk, de PvdA heeft het goed gedaan."

Volgens Roemer had de PvdA enigszins vrij spel omdat de SP er niet bij was in Friesland. "Een grote concurrent die niet meedeed. Het is aan ons om te zorgen dat we er de volgende keer wel bij zijn", aldus Roemer.

GroenLinks-partijleider Bram van Ojik liet in een verklaring weten tevreden te zijn met de resultaten. "De uitslag laat duidelijk zien dat GroenLinks de weg omhoog heeft gevonden."

Volgens Van Ojik krijgt GroenLinks langzaam maar zeker het vertrouwen terug van de kiezer. "We zullen de komende maanden alles op alles zetten om nog meer kiezers te overtuigen."