Zoon op strand Wassenaar gesneuvelde soldaat boos om weghalen WOII-monument 

Foto:

Een oorlogsmonument in Vlissingen moet mogelijk wijken voor hondenbezitters. Dat bedroeft de zoon van een geallieerde soldaat die sneuvelde op het strand van Wassenaar op 28 februari 1944. Zijn vader moest volgens hem de V2-raketfabriek van de nazi’s aanvallen.”Ik ben geschokt en diep gekwetst,” zegt André Charles Trépel. De naam van zijn vader prijkt op een ander monument samen met die van 5 andere dezelfde nacht gestorven Franse commando’s. Trépel zal dit jaar aanwezig zijn bij de jaarlijkse herdenking in Wassenaar op 3 maart, zeventig jaar na de dood van zijn vader Charles.

De ophef gaat echter niet over het monument in Wassenaar, maar om een soortgelijke herdenkingsplaats in Vlissingen. Trépel: “Mijn indruk is dat alle Nederlanders het offer van deze commando’s waarderen en dat het dus betekenisvol was. Het afbreken van het monument voelt misplaatst.” Op 3 mei 1985 werd het monument onthuld.

Hondenclubs
“Ik heb de hondenclubs gezien dus ik begrijp de grote verbondenheid van Nederlanders en hun huisdieren. Natuurlijk moet er een bepaalde regulering plaatsvinden van publieke werken voor het grote goed, maar ik denk dat dit een ongepaste actie is om de doden te negeren. Zij zijn zowel jullie doden als jullie naasten.”

Waarom de baasjes van viervoeters vinden dat het monument weg moet, weet Trépel niet.

Dromen van een gek
Trépel benadrukt dat soldaten zoals zijn vader landen hielpen die werden gedwongen ‘de dromen van een gek’ te accepteren. “Het offer van mijn vader is niet groter dan dat van wie dan ook die het leven liet in de oorlog. Toch beroofde het mij van de kans hem te kennen en dingen aan hem te vragen.”

Lot onbekend
In de nacht van 28 februari 1944 werden de vader van Trépel met vijf andere Franse commando’s mariniers op het Wassenaarse strand aan wal gezet door een Engelse motortorpedoboot. Op verzoek van de Engelse inlichtingendienst werd onderzocht of er hier wellicht een gat zat in de Duitse Atlantikwall.

Ze vertrokken vanuit het Engelse Great Yarmouth met de bedoeling een dag later te worden opgehaald. Wat er mis ging, is nooit duidelijk geworden. De volgende dag spoelden de lichamen van de zes aan op het strand. De stoffelijke resten zijn destijds door de Duitsers gevonden en begraven als “onbekende Engelse piloot.”

De tekst op de gedenksteen luidt:

A LA MEMOIRE TER NAGEDACHTENIS
DE AAN

CHARLES TREPEL 1908-1944

ROGER CABANELA 1914-1944
FERNAND DEVILLERS 1916-1944
RENE GUY 1917-1944
JEAN HAGNERE 1916-1944
JACQUELIN RIVIERE 1920-1944

DU 1E BATAILLON DE FUSILIERS
MARINS COMMANDO FRANCAIS

DEBARQUES SUR CETTE PLAGE DANS
LA NUIT DU 27 AU 28 FEVRIER 1944
ET TOMBES POUR LA LIBERTE
DES PAYS-BAS

OP DIT STRAND GELAND IN DE NACHT
VAN 27 OP 28 FEBRUARI 1944
EN GEVALLEN VOOR DE VRIJHEID
VAN NEDERLAND ZIJ BEHOORDEN
TOT HET FRANSE 1E BATAILLON
DE FUSILIERS MARINS COMMANDO.