Piloot die onder Eiffeltoren doorvloog overleden

William Overstreet, een Amerikaanse gevechtspiloot die in de Tweede Wereldoorlog onder de Eiffeltoren doorvloog, is deze week overleden. Overstreet is 92 jaar geworden.

Overstreet zat in 1944 boven Parijs, dat toen nog in handen van de nazi's was, achter een Duitse Messerschmitt aan. De Duitse gevechtspiloot was al geraakt en dacht dat al het luchtafweergeschut in Parijs Overstreet wel zou uitschakelen. De Messerschmitt dook onder de Eiffeltoren door, maar Overstreet volgde en schoot de Duitser neer. De Amerikaanse 'ace' wist door laag over de Seine te vliegen Parijs weer te verlaten zonder te worden neergeschoten.

Volgens Bernard Marie, een Fransman wiens vader tijdens de oorlog in het verzet zat, was Overstreets stunt een enorme opsteker voor de verzetsstrijders in de Franse hoofdstad.

Overstreet kreeg gedurende zijn carrière honderden medailles opgespeld, maar geen was hem zo dierbaar als de Franse Légion d'honneur die hij in 2009 uit handen van Franse ambassadeur in de Verenigde Staten ontving.

Overstreet overleed zondag in een ziekenhuis.