Blessures beginnende hardlopers hard gestegen

Foto:

Het aantal sportblessures in Nederland is in 2012 gestegen naar 4,4 miljoen, een half miljoen meer dan in 2011. Een belangrijk deel van deze stijging komt doordat veel meer mensen zijn gaan hardlopen. In een jaar tijd steeg het aantal Nederlanders dat hardliep met een kwart, zo blijkt volgens VeiligheidNL uit onderzoek.

Recent onderzoek laat zien dat 31 procent van de blessures bij beginnende sporters door hardlopen komt. Het risico op blessures is bij hardlopen hoger dan bij andere sporten. VeiligheidNL wijst op het belang van blessurepreventie als mensen hun hardlooptraining opbouwen.

Het aantal blessures per duizend sporturen steeg in vijf jaar tijd met zeventien procent. Het gaat overigens vooral om minder ernstige blessures, die niet medisch hoeven te worden behandeld. Het aantal sporters en het totaal aantal uren dat werd gesport steeg in 2012 nauwelijks vergeleken met 2011, dus de stijging van het aantal blessures is daar niet aan te wijten.

Het risico op een blessure bij hardlopen is per uur bijna drie keer hoger dan gemiddeld voor alle sporten samen (5,6 tegen twee blessures per duizend sporturen). Beginnende hardlopers zijn niet alleen extra blessuregevoelig, maar zijn met een blessure gemiddeld langer uit de running dan ervaren hardlopers.

Sporten in het algemeen en hardlopen in het bijzonder is en blijft gezond, benadrukt de organisatie. VeiligheidNL heeft voor hardlopers naar eigen zeggen een effectief blessurepreventieprogramma ontwikkeld met de Atletiekunie, dat is te vinden op voorkomblessures.nl.