Piratenpartij pakt zetel in gebiedscommissie A’dam

De Piratenpartij heeft één zetel in de bestuurscommissie van Amsterdam-West weten te bemachtigen. Maar in de stedelijke gemeenteraden zijn geen piraten terug te vinden. Dat meldt de partij donderdag op haar website.

Jelle de Graaf is woensdag de eerste afgevaardigde geworden van de Piratenpartij in de Nederlandse politiek. Hij kreeg 3,6 procent van de stemmen, genoeg voor een plek in wat tot nu toe de deelraad van Amsterdam-West was.

Volgens piratenvoorman Dirk Poot scoorde zijn partij ook goed in de race om de 'echte' raadszetels in Amsterdam, Zwolle, Groningen en de Zuid-Hollandse gemeente Binnenmaas. Maar de kandidaten kregen net niet genoeg stemmen voor een zetel. "Het zou mooi zijn geweest als we in alle steden waar we meededen een zetel hadden behaald, maar die tijd komt", aldus Poot.

De partijleider ziet zijn partij de afgelopen jaren langzaam maar zeker groeien. In 2010 behaalde de Piratenpartij 0,1 procent bij de landelijke verkiezingen, in 2012 werd dit verdrievoudigd naar 0,3 procent, wat neerkomt op een halve zetel.

"In 2014 hebben we de score gemiddeld vervijfvoudigd. Hier kan iedereen die zich de afgelopen maanden keihard heeft ingezet voor de campagne trots op zijn", schrijft Poot. Volgens hem biedt deze uitslag goede hoop voor de Europese verkieizngen van 22 mei.