Vluchtelingen zien vruchten van illegalenprotest

Het schrappen van de strafbaarstelling van illegaliteit geeft aan dat de politiek geluisterd heeft naar protesten uit de maatschappij. Dat zegt een woordvoerder van de Vluchtkerk dinsdag. De Amsterdamse groep van zo’n 160 vluchtelingen, die moment verspreid is over twee locaties, trok het afgelopen jaar veel aandacht.

"Dat vinden we absoluut goed nieuws", laat de woordvoerder weten. "Het resultaat van de maatregel was waarschijnlijk geweest dat kwetsbare mensen nog kwetsbaarder worden. Mensen worden dan voortdurend opgepakt en weer op straat gezet, want uitgezet worden kan vaak niet." Het maatschappelijke protest heeft dus succes gehad, concludeert de zegsvrouw.

Toch betekent het geen feestje voor de vluchtelingen. "De maatregel was slechts de druppel op een gloeiende plaat geweest", redeneert de woordvoerder. "Het grote probleem is nog steeds het Nederlandse asielbeleid dat onredelijk hard is tegen mensen die geen kant op kunnen. De geschrapte maatregel droeg daar alleen maar aan bij."

De groep vluchtelingen kwam vorig jaar in het nieuws toen ze van locatie naar locatie in Amsterdam trokken zonder opvangplek. In december verhuisde ongeveer de helft naar een oude gevangenis in de Havenstraat, waar ze tot 1 juni kunnen blijven. De andere helft woont sinds kort in een kraakpand in de Bijlmer, de zogenoemde vluchtgarage.