‘Juist meer asielzoekers door grenscontroles’

Grenscontroles op de instroom van asielzoekers zorgen er juist voor dat meer vluchtelingen in Nederland belanden. Vaak worden door de marechaussee vluchtelingen aangehouden die eigenlijk op doorreis waren richting Duitsland of Denemarken, concludeert De Telegraaf uit gesprekken met marechaussees.

De Duitse politie zet asielzoekers terug over de grens met Nederland als duidelijk is dat ze vanuit Nederland komen. Dat mag alleen als de agenten zelf hebben gezien dat de vluchtelingen over de grens komen. De Nederlandse marechaussee mag asielzoekers niet terugsturen aan de grens.

In plaats daarvan worden zij naar asielzoekerscentra begeleid. De vluchtelingen gaan dan de asielprocedure in. Dat is in overeenstemming met Europese afspraken. Daarin staat dat asielzoekers in het land van aankomst asiel moeten aanvragen. In de praktijk wordt daarmee het eerste land waar ze worden opgemerkt bedoeld.

De extra grenscontroles die staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) eerder aankondigde zorgen daarmee vooral voor extra asielzoekers, stelt CDA-Kamerlid Eddy van Hijum in de krant.