Kip wassen riskant voor gezondheid

Foto: Novum

De Food Standards Agency (FSA) verzoekt mensen dringend om te stoppen met het wassen van rauwe kip. De helft van de bevolking wast de kip voor het koken. De FSA zegt echter dat het risico op het verspreiden van de dodelijke bacterie Campylobacter op deze manier wordt vergroot.De Campylobacter bacterie veroorzaakt een veel voorkomende maag-darminfectie. Vooral in de zomer is de kans op het krijgen van de bacterie groot. Vanwege het barbecueweer ligt rauwe kip namelijk vaak te lang buiten te koelkast. In bijna alle gevallen komt de bacterie van besmet pluimvee.

Dodelijke waterspetters

De bacterie kan zich verspreiden door waterspetters die in aanraking komen met het besmette vlees. Het wassen van kip is daarom een simpele en snelle manier om de bacterie te verspreiden over het hele aanrecht. Het FSA raadt überhaupt af om rauwe kip te wassen omdat het zinloos is. De kip wordt er niet schoner van en de bacteriën gaan er ook niet vanaf.

De Campylobacter bacterie zorgt voor griepachtige verschijnselen, daarna volgt diarree, braken, buikpijn en steken die zo pijnlijk zijn dat ze lijken op symptomen van een blindedarmontsteking. Deze klachten blijven meestal een week aanhouden. In sommige gevallen kan er bloedvergiftiging ontstaan, wat in zeldzame gevallen tot de dood kan lijden.

Zo meldt de Telegraaf.