‘Overheid moet ergste nood vluchtgarage verhelpen’

De overheid moet direct ingrijpen om de ergste problemen in de zogenoemde vluchtgarage in Amsterdam te verhelpen. De situatie in het kraakpand in de Bijlmer, waar ruim honderd vluchtelingen verblijven, dreigt uit de hand te lopen. Dat concludeert het College voor de Rechten van de Mens na een bezoek aan het pand.

"Voorkom dat het zover komt dat er daadwerkelijk mensen sterven", schrijft het college in een oproep aan de gemeente Amsterdam en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD).

Het college spreekt van een niet-menswaardige leefomgeving. "Een tekort aan sanitaire voorzieningen en voedsel. Gemeenten regelen niet voor niets een douche, bed en eten voor dakloze Nederlanders."

Het pand heeft toiletten, maar geen douches of warm water. De vluchtelingen kunnen zichzelf en hun kleding volgens het college moeilijk wassen. Voor voedsel zijn zij afhankelijk van giften. "Twee keer per week brengen vrijwilligers eten, maar dit is niet genoeg. Gevolg is dat er ruzie ontstaat over het eten." Ook zouden enkele vluchtelingen om medische zorg hebben gevraagd, maar bij het ziekenhuis zijn weggestuurd omdat zij geen verzekering hebben.

Het Nederlandse beleid is erop gericht vreemdelingen zonder verblijfsstatus terug te sturen. "Maar dat neemt niet weg dat Nederland verplicht is om mensen die niet voor zichzelf kunnen zorgen te helpen. Ook moet de overheid voorkomen dat deze mensen in een situatie terechtkomen die niet meer menswaardig is", schrijft het college.

De groep in de vluchtgarage bestaat uit mannen tussen de 18 en 65 jaar uit Sudan, Eritrea, Somalië en Ethiopië. De groep vluchtelingen kwam vorig jaar in het nieuws toen ze van locatie naar locatie in Amsterdam trokken zonder opvangplek. De helft van de groep belandde in de vluchtgarage.