Asielzoekers nog minstens twee weken in Vluchthaven

Asielzoekers in de zogenoemde Vluchthaven in Amsterdam mogen daar nog zeker twee weken blijven. De rechter stelde vrijdag de uitspraak van een kort geding dat de gemeente had aangespannen tot 4 juli uit. Aanleiding is een uitspraak in een andere procedure.

Asielzoekers moeten onder bijzondere omstandigheden worden opgevangen, zo blijkt volgens de rechtbank uit een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. Die dateert van begin deze maand, maar werd pas dinsdag gepubliceerd. Beide partijen krijgen een week om te laten weten of deze uitspraak van belang is en waarom. Een week later volgt het vonnis.

De gemeente claimt schade te lijden als de asielzoekers na zaterdag nog in het pand zouden verblijven. De rechter acht de uitspraak van de Centrale Raad echter zo belangrijk, dat het belang van de gemeente daarvoor moet wijken.

Ongeveer 120 asielzoekers kregen een halfjaar geleden onderdak in de voormalige gevangenis aan de Havenstraat. Ondanks de toen gestelde vertrekdatum van 1 juni, bleven de asielzoekers zitten. Veel mensen zeiden niet terug te kunnen naar het land van herkomst. Hierop stapte de gemeente Amsterdam naar de rechter.

Een klein deel van de groep heeft intussen onderdak gekregen in Buitenveldert. Het gaat om asielzoekers die medische problemen hebben en om mensen die van plan zijn Nederland snel te verlaten.