Vluchtige vetzuren voorkomen overgewicht en diabetes

Foto:

Vluchtige vetzuren uit voedingsvezels van volkorenbrood, groenten en fruit stimuleren de vetverbranding, ontdekte moleculair bioloog Gijs den Besten van het Universitair Medisch Centrum Groningen. De vetzuren kunnen zelfs obesitas en diabetes behandelen én voorkomen.Extreem overgewicht is een snel groeiend probleem over de hele wereld. Het was al bekend dat voedingsvezels een positief effect hebben op het lichaamsgewicht en de kans op diabetes verminderd. Het was echter niet bekend wat hiervan de oorzaak was.

Weefsel verbrandt vet
Uit het onderzoek van Den Besten blijkt dat de goede voedingsvezels worden omgezet in vluchtige vetzuren in voornamelijk de lever en het vetweefsel. De vluchtige vetzuren zetten dit weefsel dan vervolgens aan om meer vet te verbranden in plaats van aan te maken, waardoor je afvalt of in ieder geval niet dikker wordt.

Deze vetzuren werken zowel bij het helpen voorkomen van obesitas en diabetes als bij het verminderen daarvan. Als een persoon met overgewicht of diabetes meer vluchtige vetzuren aanmaakt, verminderd dit de klachten en valt de persoon ook af.