Persconferentie Zwarte Piet: Sunny Bergman triomfantelijk over uitspraak rechter Amsterdam

Foto:

Documentairemaakster Sunny Bergman kon het donderdag niet laten: “Ik ben een van de bezwaarmaaksters tegen Zwarte Piet. Ik heb gewonnen van u,” zei ze trots. Burgemeester Eberhard van der Laan reageerde sportief: “Dat klopt mevrouw, ik wil u feliciteren.”Zojuist hield burgemeester Van der Laan een persconferentie over Zwarte Piet. Donderdagochtend oordeelde de bestuursrechter in Amsterdam dat de gemeente zorgvuldiger had moeten nadenken over aspecten van Zwarte Piet die voor sommige mensen kwetsend kunnen zijn.

Zwarte Piet als baas
“Minder zwart, minder knecht,” somt Van der Laan op. “Misschien moet Zwarte Piet de baas worden van het geheel, de manager. Ik heb van veel mensen gehoord dat Sinterklaas ervaren wordt als een
toneelstukje. Kan dat langs dezelfde meetlat worden beoordeeld als
andere dingen? Dat is waarom mensen zich aangevallen voelen. Ze zeggen:
ik speel een spel.”

Lees ook: 

Vorig jaar experimenteerde Amsterdam al met lichtbruine Pieten, maar niet genoeg kennelijk: “De rechter merkt op dat de vergunning voor de intocht geweigerd moest worden. Daar wordt achteraan gezegd dat er voorwaarden kunnen worden gesteld. Misschien kan onze eerdere harmonieuze oplossing zo zijn juridische jasje krijgen.”

Hoger beroep
Van der Laan laat het er overigens niet meteen bij zitten: “De gemeente kan naar de Raad van State om de uitspraak te laten toetsen. Ik heb in beraad of we op een aantal punten hoger beroep instellen.”

[!nos_uitzending:669922!]

Voor iedereen
Toch ziet de burgemeester nog manieren om het volk te verbroederen: “De rechtbank zegt dat wij een nieuwe overweging moeten maken. We moeten opnieuw toetsen en specifiek aan het recht op privéleven. Mijn inzet is dat Sinterklaas een feest voor iedereen moet blijven. Er zijn mensen die bezwaar hebben tegen de figuur van Zwarte Piet, dus we moeten proberen dat op te lossen.”

“Ik heb een enorme stapel mailtjes gekregen. Die mensen horen ook bij ons. Zij kunnen zich er niet mee verenigen. Een goede oplossing vraagt dat mensen hun kwaadheid verliezen.”

[!twitter_search:484622234686742528!]