33 autobranden in Utrecht tijdens jaarwisseling

Foto: ANP

Er zijn dit jaar tijdens de jaarwisseling 33 auto’s in de fik gegaan. Dit betekent een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Deskundigen zeggen dat het komt door de pakkans, “In Utrecht weten ze dat je ermee wegkomt.”

De politie en de gemeente Utrecht spreken van een redelijk rustige nacht. Maar achteraf bleek dat door de hele stad groepen jongeren in totaal 33 auto’s in de fik hebben gezet, meldt het AD.

In de wijk Hoograven beschoten de jongeren zelfs de brandweermannen met vuurwerk. Ook werden de ruiten van acht auto’s ingeslagen.

Ontastbaar
Een jaar geleden werden in Hoograven direct na de jaarwisseling veertien auto’s in de fik gestoken. Burgemeester van Zanen zette groot in, maar uiteindelijk werden er maar twee jongens veroordeeld. Voor de rest van de jongeren was er te weinig bewijs. Hierdoor denken de jongeren dat ze ontastbaar zijn, aldus Hjalmar van Marle, forensisch psychiater aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

whatsapp-groep
Buurtbewoners kunnen elkaar op de hoogte houden van verdachte situaties, aldus Martijn Traas. Hij begon een jaar geleden een Whatsapp-groep in Hoograven. “De jongens spelen bewust een kat- en muisspelletje. Ze voelen zich ontastbaar. En dat is voor ht gevoel van veiligheid niet goed.”

Aanpakken
Aanpakken is moeilijk volgens de politie. In Den Haag heeft de politie enkele jaren geleden samen met de gemeente een planm gemaakt om de autobranden tegen te gaan. Daar was het ook hoognodig, want daar werden enkele jaren geleden meer dan honderd auto’s in de brand gestoken.

Een van de oplossingen was dat de gemeente betaalt voor de parkeergarages. Bewoners konden zo hun auto er gratis veilig neerzetten tijdens de jaarwisseling.