‘Ook in Nederland maffia actief’

Foto: Publiek domein

Maffialeden, die van oudsher vooral in Zuid-Italië leefden, waaien uit over heel Europa. Ook in Nederland zijn volgens Italiaanse maffia-expert Piero Colaprico bendeleden actief.

In Noord-Italië, rondom Milaan, is de maffia inmiddels al stevig geworteld. Volgens een Italiaanse maffia-expert zijn Noord-Europese landen echter lang niet altijd op de hoogte van het aantal leden in hun eigen gebied. Dit meldt NOS.

Volgens hem vergissen landen als Nederland zich als ze denken dat maffia alleen in Zuid-Italië een probleem is. Vanuit Milaan maken leden de overstap naar andere landen, om te opereren in onder andere toerisme, drugsverkoop, transport en bouwbedrijven.

Vergis je niet
We zouden te naief zijn over de omvang van het probleem in ons land: “Vergis je niet. Er werken gewoon Nederlanders bij de maffia. Mensen die bij jullie geboren zijn. Nederlanders, actief voor criminele Italiaanse organisaties.”

In Milaan zijn in de afgelopen tijd zeker 25 mensen gedood als afrekening. Voor de Wereldtentoonstelling, die binnenkort in de Italiaanse stad gehouden wordt, bleek minstens 1 op de 8 bedrijven maffiaconnecties te hebben.

Domme fout
Deze bedrijven zijn direct geweerd van deelname, en volgens Italiaanse justitie zouden andere Europese landen een voorbeeld kunnen nemen aan de uitgebreide controle op maffia. Denken dat er in Nederland niet zoiets bestaat, is volgens Colaprico een domme fout.

“Om een of andere reden is er in Noord-Europa nog altijd geen besef van de maffia. Hier in Italië kennen we de dood van rechters en journalisten. In het noorden wordt dat gezien als een lokaal probleem. Maar je hebt het over een wereldwijd vertakte misdaadorganisatie.”