Nieuwe leugentest meet leugens door bewegingen

Foto: CC BY-SA 2.0 Xiquinhosilva

Een Utrechtse wetenschapper heeft een nieuwe leugentest ontwikkeld. Als je hebt gelogen, hoef je je bij deze test niet langer druk te maken om je hartslag. Een tip is wel om zo stil mogelijk te blijven zitten, want deze nieuwe leugendetector meet leugens af aan lichaamsbewegingen.

Ronald Poppe is de uitvinder van het apparaat en heeft het samen met drie buitenlandse wetenschappers weten te ontwikkelen. Dat meldt RTV Utrecht. De leugendetectors die de meeste mensen kennen heeft hebben het kenmerk dat er wordt gekeken naar de hartslag om te kijken of iemand liegt. Dit keer gaat dat dus net even anders.

‘Wij kijken eigenlijk alleen naar lichaamsbewegingen. Je maakt veel kleine bewegingen, je bent eigenlijk alleen een soort zenuwachtige bewegingen aan het maken’, legt Poppe uit. ‘Dus korte bewegingen met je handen of met je armen, dat soort zaken.’

Echt rekening houden met wat je doet tijdens zo’n test wordt dus aardig lastig. Volgens Poppe wordt tachtig procent van de leugens met deze leugentest opgemerkt. Degene die het experiment ondergaat krijgt een pak aan met sensoren die de bewegingen vastleggen.

De mannen zijn ambitieus. Ze hopen dat hun uitvinding die op een nieuwe manier leugens test straks ook wordt ingezet bij bedrijven. Poppe is in ieder geval al goed bezig. Op dit moment is hij de leugendetector aan het presenteren op Hawaï.