Restaurant Geef Café laat gasten zelf bepalen hoeveel maaltijd kost

Afbeelding is ter illustratie.
Afbeelding is ter illustratie.
Foto: Novum

Het Geef Café geeft gasten de mogelijkheid zelf te bepalen wat ze voor een maaltijd betalen. Geld of een tegenprestatie zoals vrijwilligerswerk. De sociale onderneming wil zich na de zomer permanent in Amsterdam vestigen

Zes maanden geleden is het concept getest in Rotterdam in de vorm van een pop-uprestaurant. Door middel van crowdfunding zamelen de ondernemers geld in om een vaste plek in de hoofdstad te bemachtigen. Het Geef Café organiseert daarom donder- en vrijdagavond diners in de Hoftuin in Amsterdam. Honderd eters kunnen die avond aanschuiven voor een driegangenmenu. Na afloop bepalen zij zelf dus hoeveel ze ervoor neer willen leggen.

Voedsel redden

“In het begin geloofde niemand dat het kan, maar na de uitgebreide testfase weten we dat het concept werkt, vertelt initatiefneemster Judith Manshanden aan NU.nl. Gasten helpen elkaar ook onderling, door eventueel iemand geld toe te stoppen die anders niet zoveel te besteden heeft. Op basis van de ervaringen in Rotterdam denkt de initatiefneemster dat het restaurant 1.250 maaltijden paar jaar weg kan geven. Bovendien biedt het Geef Café vijftig vrijwilligers een werkplek.

“Er zijn mensen die rekenen met het hoofd, anderen rekenen af met hun hart door bij zichzelf na te gaan wat goed voelt. We geven een richtprijs als gasten worstelen,” zegt Manshanden.

De koks van het restaurant gaan voedselverspilling tegen door groente en fruit te gebruiken dat anders wordt weggegooid. Zij koken met de beschikbare ingrediënten van de groothandel. Manshanden denkt in totaal 5.000 kilo voedstel te ‘redden’.