Oorlogsmisdadiger Siert Bruins overleden

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie
Foto: Bundesarchiv, Bild 101III-Altstadt-065-05/Altstadt/CC-BY-SA 3.0

De Nederlandse oorlogsmisdadiger Siert Bruins, ook wel het ‘het beest van Appingedam’ genoemd, is 28 september op 94-jarige leeftijd overleden. Bruins, die zich in 1941 vrijwillig aansloot bij de SS, is in besloten kring begraven, meldt het Dagblad van het Noorden dinsdag.

,,Hij is aan ouderdom overleden”, vertelt zijn advocaat Klaus-Peter Kniffka aan het ANP. Bruins was een van de laatste misdadigers uit de Tweede Wereldoorlog die nog leefde en waarschijnlijk de laatste uit Nederland. Bij Bruins’ uitvaart kwamen volgens hem weinig mensen opdagen.

Bruins vocht in de Tweede Wereldoorlog aan het Oostfront. Nadat hij gewond raakte, maakte hij onderdeel uit van de Duitse inlichtingendienst in Delfzijl.

Vluchtte naar Duitsland

Bruins werd na de oorlog ter dood veroordeeld. Hij kon zijn straf echter ontkomen, omdat hij naar Duitsland vluchtte. Hij woonde daar onder een valse naam. Pas in 1980 kreeg hij een straf opgelegd. Hij zat vijf jaar in de gevangenis voor de moord op twee joodse broers in Groningen, meldt Nu.nl.

Tegen de oorlogsmisdadiger werd in december 2013 een levenslange gevangenisstraf geëist voor de moord op de 36-jarige verzetsman Aldert Klaas Dijkema. Bruins zou hem in september 1944 in Appingedam hebben doodgeschoten.

Lees ook:

De oud-SS’er ontsprong de gerechtelijke dans. Justitie in Duitsland staakte de vervolging van de hoogbejaarde man in juni 2014. Er was geen genoeg bewijs tegen hem. Wel werd hij veroordeeld voor medeplichtigheid in de zaak, maar het delict was toen al verjaard.