Documentaire ‘Sea Blind’ legt onbekende klimaatvervuiler onder vergrootglas

Foto: Beeldcitaat Sea Blind Vimeo

De documentaire ‘Sea Blind’ van Bernice Notenboom ging zondag in premiere op het filmfestival in Rotterdam. Onbekende klimaatvervuiler onder vergrootglas De Nederlandse documentairemaakster hoopt met haar film de maatschappelijke verontwaardiging aan te wakkeren en de uitstoot van zwarte koolstof te reduceren.

Het idee voor de documentaire kreeg Notenboom tijdens haar laatste tocht over de noordpool in 2014. De Nederlandse en haar team probeerden de bevroren Arctische Oceaan over te steken. Omdat het noordpoolijs niet betrouwbaar was, moest het team worden geëvacueerd.

Het smeltende ijs wordt veroorzaakt doordat zwarte koolstof in grote hoeveelheden op het ijs terecht komt. Deze zwarte koolstof is het uitlaatgas van grote containerschepen. Voor de scheepvaart betekent het smeltende ijs juist nieuwe economische kansen.

De documentaire neemt de kijker onder andere mee op inspectie met Rijkswaterstaat in de haven van Rotterdam, brengt een bezoek aan de grootste reder in Denemarken en gaat met het RIVM luchtkwaliteitsmetingen doen op de Noordzee.

Wie een projectie wil bijwonen van de documentaire, moet zich hier aanmelden. De trailer van ‘Sea Blind’ bekijk je hieronder: