Feike Siewertsz van Reesema: “Kanaleneiland antwoord op vraag naar huurwoningen Utrecht Centrum”

Foto: Siewertsz en Aventicum

Bij de renovatie van voormalige corporatiewoningen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland vindt een samenwerking plaats tussen de internationale vermogensbeheerder Aventicum Capital Management, haar Nederlandse partner Feike Siewertsz van Reesema en bouwbedrijf Heijmans. Het is de eerste keer dat een buitenlandse investeerder zo omvangrijk in de Nederlandse sociale sector huurwoningen belegt, waardoor de huidige samenwerking als uniek beschouwd kan worden.

De oplevering van 252 appartementen zal plaatsvinden in de zomer van 2017. De investering is aanzienlijk en kan oplopen tot ruim 40 miljoen euro. Niet vaker investeerde een belegger in een zodanig groot, voormalig sociaal renovatieproject. De twee initiatiefnemers binnen de verduurzaming van Kanaleneiland zijn Peter van der Gugten, directeur Vastgoed van bouw- en vastgoedbedrijf Heijmans en Feike Siewertsz van Reesema, de Nederlandse partner van Aventicum.

Het doel van de renovatie is om een vernieuwde, duurzame wijk te creëren, waarbinnen een breed aanbod van woningen bestaat in de vorm van zowel koopwoningen, sociale huurwoningen en vrije sector huurwoningen. Door middel van de investering vindt hier onder andere een omzetting plaats van sociaal bezit naar vrije huur. Het huidige aanbod van sociale huurwoningen zal in de toekomst worden vermengd met woningen in de vrije huur- en koopsector, zo stelt Van der Gugten. Alle woningen krijgen het energielabel A, een flinke verbetering ten opzichte van het huidige label E.

Voormalige probleemwijk

Kanaleneiland is een voormalige aandachtswijk die door deze samenwerking met hoge snelheid verbeterd wordt. Volgens Feike Siewertsz van Reesema heeft dit een positief effect op de kerntaak van woningcorporaties, vanwege het feit dat door de verkoop “middelen vrijkomen om te investeren in hun bestaande voorraad en te investeren in nieuwbouw in het sociale segment”. Van Reesema stelt dat de renovatie van binnenstedelijke bestaande huurwoningen op grote schaal de sleutel tot succes is.
kanaleneiland2

Peter van der Gugten

Peter van der Gugten is directeur Vastgoed bij bouw- en vastgoedbedrijf Heijmans. Van der Gugten heeft veel ervaring op het gebied van het ontwikkelen van vastgoedprojecten in verschillende wijken in Nederland. Van der Gugten heeft jarenlange ervaring met het leiden van binnenstedelijke herontwikkelingen. Hierbij werkt hij nauw samen met gemeenten en woningcorporaties.

Feike Siewertsz van Reesema

Feike Siewertsz van Reesema is oprichter en managing partner van Siewertsz Beleggingen. Zijn specialisatie ligt binnen vastgoedontwikkeling, vastgoedinvesteringen en vastgoed assetmanagement. Daarnaast is Siewertsz van Reesema ambassadeur van het Professioneel Platform Vastgoedbelang, een instelling die opkomt voor de belangen van particuliere investeerders binnen de onroerend goedsector. Siewertsz van Reesema is bestuurslid bij ULI (Urban Land Institute) en voorzitter van de werkgroep wonen van RICS (Royal Institute of Chartered Surveyors). Feike Siewertsz van Reesema wordt regelmatig uitgenodigd als spreker op verschillende conferenties, waar zijn kennis op het gebied van regelgeving binnen de vastgoed sector en de interesse van buitenlandse investeerders wordt gewaardeerd.