De redacteur van Leidsche-rijn.nieuws.nl: “Dit is gewoon het allerleukste dat ik ooit zou kunnen doen”

Foto: Mariette Baks

In de Spotlight de redacteur van Leidsche-rijn.nieuws.nl Nieuws.nl is gezegend met een groeiend netwerk van tientallen lokale redacteuren in het hele land die reportages, interviews en video’s maken, zowel voor hun eigen lokale site als het landelijke Nieuws.nl. Elke week stellen wij je voor aan een van hen. Deze week is dat Mariëtte Baks.

Slechts een half jaar geleden begon ze haar site en nu al heeft ze vierduizend volgers op Facebook. Maar ze rust niet totdat het er tienduizend zijn geworden. Mariëtte Baks is redacteur van Leidsche-rijn.nieuws.nl en aan één ding ontbreekt het haar niet: enthousiasme. Inmiddels heeft ze ook wel een beetje in de gaten hoe het werkt en heeft ze zich bij de onvoorspelbaarheid der dingen neergelegd. Zo merkte ze al snel dat als ze een gedegen en doorwrocht artikel schreef, het maar matig gelezen werd, maar wanneer ze een simpel artikel over ‘iets sufs’ maakte, het vaak enorm goed scoorde. Een gegeven dat ieder ander wellicht zou frustreren. Zo niet Baks.

Graag alleen

Alles rond haar site doet ze alleen, in veel gevallen ook de fotografie. Baks: “Ja ik werk graag alleen, en ik fiets graag in de rondte, want zo kom ik vaak aan nieuws. Leidsche Rijn is geen gemeente maar een wijk van Utrecht en ik fiets overal heen om met mensen te kletsen. Ieder mens heeft wel iets leuks te vertellen of weet een nieuwtje. Ik ben daarentegen niet zo’n netwerker in de traditionele zin des woords. Wel ben ik in het begin gaan rondvragen wie ik zou moeten leren kennen, wie er veel activiteiten ondernemen in het dorp. “

ik2-1
Foto: Mariëtte Baks

Journalistieke ervaring

Toen Mariëtte Baks in deze contreien kwam wonen, bestond Leidsche Rijn nog nauwelijks, het was grotendeels weiland. Ze kwam in het nabijgelegen De Meern terecht. Tot die tijd had ze in Utrecht gewoond waar ze bij Reaal Verzekeringen werkte als bedrijfsjournalist, nadat ze al journalistieke ervaring had opgedaan bij bedrijven als de Geïllustreerde Pers van VNU in Amsterdam en Audet Tijdschriften in Nijmegen. Van oorsprong is ze Brabants en ze volgde dan ook de School van de Journalistiek in Tilburg. In haar Audet-tijd ontmoette ze haar man die, omdat zij in 1994 een baan in Utrecht kreeg , meeverhuisde vanuit Nijmegen.

Dorpser wonen

Baks: “Maar mijn lief wilde uiteindelijk wat dorpser gaan wonen en dat werd het landelijke De Meern ten westen van Utrecht waar we een huisje kochten. Ik werkte de laatste jaren als freelance-journalist maar dat was echt een instortende markt. Uiteindelijk zat ik te googlen naar werk. Zo las ik op een dag iets over het beginnen van je eigen gemeentelijke nieuwssite via Nieuws.nl. Mijn eerste gedachte was: iets fijners zou ik niet kunnen bedenken. Ik weet nog dat ik tegen mijn lief zei: ‘Dit is gewoon het allerleukste dat ik ooit zou kunnen doen.’”

vorkjeprik
Perron 9 op het Berlijnplein Foto: Mariëtte Baks

Altijd een verhaal

“Ik koos Leidsche Rijn, want dat is in de loop der jaren enorm gegroeid en dat gaat maar door. Binnenkort komen er weer 9000 woningen bij. Het moeten er straks 100.000 worden. Met als die  nieuwbouw is er altijd wel ergens een verhaal. Nu wordt er bijvoorbeeld hard gewerkt aan Leidsche Rijn Centrum, naast het Berlijnplein. Er was al gedoe omheen want het kostte veel te veel geld. De Cinemec bioscoop staat er al, en ook het oude perrondak uit Utrecht Centraal, waarvandaan de treinen naar Berlijn altijd vertrokken. Vandaar de naam.”

Ecstasy-lab

“Toen ik voor Nieuws.nl begon vond ik het technische gedeelte wel wat ingewikkeld. Verder moest ik aan mijn nieuwe status wennen. Ik herinner mij nog dat ik in de eerste week hoorde dat er een ecstasy-lab was ontdekt. Ik fietste er langs en zag een grote groep journalisten posten. Moest ik daar dan nu bij gaan staan? Het voelde raar. Ik ben doorgefietst. Ik ben niet verlegen, maar zomaar doelloos bij zo’n crime scene gaan staan, vind ik zinloos en stom, zo werk ik niet. Ik praat liever met gewone buurtbewoners. En steeds meer mensen weten nu ook dat ik er ben en nodigen mij voor activiteiten uit.”

Heel erg verbeten

“Ik verplaats mij in mijn publiek en ik denk dat mensen van goed nieuws houden, dus focus ik mij daar ook op. Bijvoorbeeld de bouw van het prachtige Castellum Hoge Woerd, een archeologisch museum en theater dat gebouwd is precies op de plek waar een even groot Romeins fort stond. Maar ja niet alles blijkt dan toch positief. Het onteigenen van de appelboomgaard die ervoor moest wijken, gaf al gedoe. En mensen die er omheen wonen, waren bang voor geluidsoverlast en werden heel erg verbeten. Dan denk ik: het is zo’n mooi gebouw, zo’n cadeautje en dan ga je lopen zeuren. Tja, op zo’n moment heb ik wel een uitgesproken mening.”

castellum_hoge_woerd-715x408
Castellum Hoge Woerd Foto: Mariette Baks
romeinenopwachtfoto-pax-romana
Romeinen op de wachttoren van Castellum Foto: Vereniging Pax Romana
ik
Mariëtte Baks Foto: Mariëtte Baks

Lees ook: