Organisaties zetten zich in voor strenger alcoholbeleid

Foto: Pixabay Publiek Domein
Elf verschillende landelijke en regionale organisaties, waaronder de koepel van GGD’s en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, hebben tijdens een Alcoholmanifest overeen gestemd voor strengere maatregelen wat betreft alcoholgebruik onder minderjarigen. De prijs van alcohol moet stijgen en het aantal verkoopplekken en verleidende reclames moet omlaag.

Ondanks het feit dat er in de afgelopen jaren wel winst is geboekt met het verminderen van alcoholconsumptie onder minderjarigen, is het nog niet gelukt om het zogenoemde ‘bingedrinken’ onder jongeren terug te dringen. Bingedrinken betekent overmatige alcoholconsumptie in zeer korte tijd. Daarom ondernemen minister van Volksgezondheid Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn actie.

De nieuwe regels die zijn voorgesteld in het Alcoholmanifest liggen op één lijn met adviezen van het Wereld Economisch Forum (WEF) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Volgens de organisaties zijn ze uitvoerbaar, betaalbaar en kosteneffectief.

Naast de vele positieve reacties op de strengere maatregelen, is De Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) juist totaal niet tevreden over het manifest. “Het Nederlandse alcoholbeleid is zeer succesvol”, vertelt directeur Peter de Wolf aan nu.nl. “Dit manifest noemt alle positieve ontwikkelingen van de afgelopen vijftien jaar niet. Daarmee is het misleidend. Het is daarom zonde het Nederlandse beleid overboord te kieperen en in te ruilen voor maatregelen uit andere landen waar het veel beroerder gaat.”